Pitäisi kai opetella kannustamaan Suomea

Isi, kumpaa sinä kannustat?

Tyttäreni esittää kysymyksen joka kerta, kun katson palloiluottelua televisiosta.

Siihen on vaikea vastata. Katson urheilua satoja tunteja vuodessa, mutta en ole kannustanut vuoden 1990 Italian jalkapallon MM-kisojen jälkeen oikein ketään.

Tai voi sen esittää niinkin, että kannustan kaikkia. Seuraan mielenkiinnolla urheilutapahtumia ja urheilu herättää minussa voimakkaita tunteita: iloa, jännitystä ja mielihyvää.

Ilo on kuitenkin itseisarvoista. On kiva seurata urheilua siitä riippumatta, kuka voittaa. Etenkin urheilukatsomoiden ”Ryssää turpaan” -meininki ja puheet verivihollisuuksista ovat aina tuntuneet vierailta.

Näin jääkiekon MM-kisojen aikaan joudun usein selittämään jäyhää käytöstäni kisakatsomoissa. Miksi olen epäisänmaallinen ilonpilaaja?

Ajattelen, että Suomi on hieno maa, mutta niin on Ruotsikin. Samalla ihailen venäläisten itsetietoista yksilötaitoa, aina loppuun asti tsemppaavia amerikkalaisia ja äijämäisiä kanadalaisia. Koen sielunveljeyttä Lindgren & Sihvonen -radio-ohjelmassa vierailleeseen kirjailija Juha Hurmeeseen, joka kertoi penkkiurheilun opettaneen hänelle erityisesti maailmankansalaisuutta.

Mutta kun katson tytärtäni, joka hyppii ja huutaa television edessä vain koska päätti kannustaa joukkuetta, jonka pelipaidat ovat mielestään kauniimpia, alkaa järkeilyni tuntua typerältä. Minähän jään selvästi jostain paitsi. Vieläkö nelikymppinen voisi löytää fanin itsestään?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...