Rautaesiriput palaavat - mutta ketä kiinnostaa?

Moskovassa järjestettiin viime sunnuntaina suurin mielenosoitus vuosiin. Jopa yli 15 000 ihmistä protestoi maan uutta internet-lakia, joka on tulossa duuman toiseen käsittelyyn jo lähiviikkoina.

Saharovin valtakadulle pakkautuneet väkijoukot vaativat iskulauseissa loppua Venäjän internetin ”tuhoamiselle” ja ”eristämiselle muusta maailmasta”.

Yksinomaan Moskovassa pidätettiin parisenkymmentä mielenosoittajaa ja muualla maassa mahdollisesti lisää. Rinnakkaisia mielenilmauksia oli ainakin Pietarissa, Voronezhissa ja Habarovskissa.

Mielenilmaus kohdistui lakiin, jonka tavoitteena on varmistaa Venäjän internetin toiminta kaikissa oloissa: myös tilanteessa, jossa sitä yritetään kaataa ulkomailta. Näin viranomaiset asiaa selittävät.

Tavoitteeseen pyritään kehittämällä Venäjän omaa internetiä Runetia siten, että se pystyttäisiin tarvittaessa irrottamaan kokonaan länsimaiden kontrolloimasta globaalista internet-verkosta.

Ratkaiseva Runet-testaus – johon liittyy yhteyksien katkaiseminen globaaliin internetiin – on määrä tehdä vielä tämän kuun aikana.

Näin asiaa koskeva laki saataisiin duuman toiseen ratkaisevaan äänestykseen huhtikuun 1. päivään mennessä. Testaus tulee osoittamaan, tarvitaanko lakiin vielä jotain viilausta.

Miksi sitten tällainen isänmaallinen hanke sai 15 000 moskovalaista kaduille? Siksi, että uusi laki ei ainoastaan suojaa venäläisten internet-liikennettä vaan myöskin antaa erinomaiset mahdollisuudet sen täydelliseen valvontaan.

Lakiesityksen mukaan operaattorit olisivat velvollisia ohjaamaan jatkossa kaiken maan sisäisen internet-liikenteen valtiollisen sensuurielimen Roskomnadzorin solmujen kautta niin, että se pystyisi suodattamaan liikenteestä kaiken haluamansa.

Venäjän hanketta on verrattu Kiinan ”suureen palomuuriin”. On puhuttu uuden rautaesiripun laskeutumisesta – kylmän sodan malliin – nyt vain virtuaalisessa muodossa.

Vertauksille voi hymähdellä, mutta jos Venäjän viranomaiset ovat itsekin arvioineet, että jo ensi vuonna 2020 noin 95 prosenttia maan kaikesta nettiliikenteestä pysyy maan rajojen sisäpuolella, niin onhan se iso asia. Venäläisiä ollaan todellakin eristämässä muusta maailmasta.

Uusi internet-laki vie Venäjää jälleen yhden askeleen kohti Neuvostoliittoa.

Edellinen askel otettiin viime viikolla, kun duuma hyväksyi lain, jonka mukaan viranomaisiin kohdistuva ”epäkunnioittava” kirjoittelu verkossa voi johtaa maksimissaan 3 000 dollarin sakkoihin tai 15 päivän vankeusrangaistuksiin. Lain mukaan sama rangaistus voi tulla myös valtion, valtiollisten symboleiden, perustuslain tai vaikka venäläisen yhteiskunnan loukkaamisesta.

Duuma nuiji viime torstaina läpi myöskin lain, joka kieltää ”valeuutiset”. Valeuutisia levittävät sivustot tullaan lain mukaan sulkemaan heti ja varoittamatta. Sensuuriviranomainen Roskomnadzorin rekisteröimät virallisemmat mediat saavat 24 tuntia aikaa poistaa valeuutinen sivultaan tai nekin suljetaan. Sanomattakin on selvää, että Roskomnadzor itse päättää, milloin kyseessä on valeuutinen.

Pahinta on se, että tämä kehitys on jatkunut jo niin kauan, että se ei Suomessakaan tunnu kiinnostavan enää ketään. Seurataan mieluummin vaikka brexit-äänestyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ruotsissa osutaan napakymppiin, Suomessa ei

Amerikkalaiset yhä riippuvaisempia ilmastoinnista

Kun koolla on väliä

Ei yhtään ylimääräistä

Elokuva ei ole pelkkää elokuvaa

Opi suojelemaan omaa energiaasi

Korkean korvamatoisuuden kappale

Miksi katsotte vääränlaisia ohjelmia?

Internet on vallannut vapaa-ajan

Disney+ tulee ja mullistaa markkinat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...