Ritariksi vain muutamassa sekunnissa?

Suomalaisilla penkkiurheilijoilla on edessä piinaava päivä.

Kalkkiviivoilla olevissa yleisurheilun MM-kilpailuissa suomalaisten mitalihaaveet ovat yksi toisensa jälkeen haihtuneet savuna ilmaan.

Ja nyt ollaan tutussa tilanteessa.

Keihäsmiesten on pakko pelastaa kansan odotukset, Urheiluliiton johto ja etenkin se joukkueelle asettamat tavoitteet kahdesta mitalista ja yhdestä pistesijasta.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että tuskin tilanne on päässyt ketään yllättämään.

Maailmanlaajuisesti kilpailu yleisurheilussa on niin kovaa, että realistisesti Suomi voi haaveilla yhdestä tai kahdesta mitalista MM-tasolla.

Vuoden kuluttua Barcelonan EM-kisoissa tilanne on menestysodotusten puolesta mukavampi.

Eurooppalaisten keskinäisessä kilpailussa Suomi voi odottaa kahta tai kolmea mitalia.

Ennen päätöspäivää kisojen ylivoimaisesti suurin tähti on ollut Jamaikan ihmemies Usain Bolt , joka omien sanojensa mukaan halusi osoittaa, etteivät hänen Pekingin olympiakisoissa 100 ja 200 metrillä juoksemansa maailmanennätykset (9,69 ja 19,30) olleet vitsejä.

Eivät olleet, eivätkä ole uudetkaan huikeat lukemat. Bolt kellotti satasella 9,58 ja puolta pidemmällä matkalla 19,19.

Ne ovat sellaisia aikoja, ettei kumpaakaan pysty kukaan muu kuin Bolt itse rikkomaan minun elinaikanani.

Berliinin Olympiastadion lauloi perjantaina 23 vuotta täyttäneelle Jamaikan kansallissankarille onnittelulaulun. Veijarimaisesti kisapaikalla käyttäytyvä luonnonlapsi on niin suosittu kotimaassaan, että mies itse toivoo kuningatar Elisabeth II:n lyövän hänet ritariksi.

Ja periaatteessa voisi näin tehdäkin, sillä Jamaika on ollut Brittiläisen kansainyhteisön jäsen vuodesta 1962.

"Jos Kuningatar Elisabeth lyö minut ritariksi ja saan tittelin Sir Usain Bolt - se kuulostaisi oikein hyvältä", hekumoi mies toisen kultamitalinsa jälkeen Berliinissä.

Saapa nähdä, onko kuningatar yhtä tohkeissaan Boltin saavutuksista.

Runsaan viikon kokemuksella on sanottava, että Berliini on mukava kaupunki. Suurkaupungissa on turvallista ja julkinen liikenne toimii moitteettomasti.

Pari päivää ennen kisojen päättymistä uskallan väittää, että yhteensä kuusi keihäänheiton arvokisamitalia komealla urallaan voittanut Seppo Räty oli väärässä lausuessaan vuoden 1993 Stuttgartin MM-kisoissa, että "Saksa on paska maa".

Kansansuosikin happamat kommentit saattoivat johtua siitä, että muuten niin menestyksekkäällä urallaan Tohmajärven karhu floppasi kahdesti pahasti juuri Saksassa käydyissä arvokisoissa.

Stuttgartin EM-kisoissa vuonna 1986 hän oli karsinnassa 17:s tuloksella 76,00 ja seitsemän vuotta myöhemmin saman kaupungin MM-kisoissa 28:s heitettyään ainoastaan 74,30.

Kaikesta edellä lausutusta huolimatta Saksa on ainakin sivistysmaa.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilu-uutisten tuottaja.

Uusimmat

Kolumnit

Iltalypsy tekee paluun Areenaan

Tähden muotoinen arpi

Mukavat pojat ja olutta Ridgeltä

Asiakas maksaa rahanpesulan siivouksen

Supernanny saapui vihdoin Suomeen

Mitä tapahtui televisioviihteelle?

Mies, leivo mokkapaloja.

Musta joutsen voi herättää pahan voimat

Minä olen tirkistelystä nauttiva hyypiö

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.