Romaniakin rikkoo EU:n pelisääntöjä

EU:n päämiehet kokoontuvat tänään Romanian Sibiussa Eurooppa-neuvoston epävirallisen kokoukseen. Luvassa on tiukkaa keskustelua muun muassa ilmastosta, kilpailukyvystä ja EU:n globaalista roolista.

Myös Romaniasta pitäisi keskustella. EU:n nykyinen puheenjohtajamaa rikkoo länsimaisia oikeusvaltioperiaatteita erityisesti uusimmilla lakihankkeillaan, jotka pysäyttäisivät suuren osan maassa käynnissä olevista korruptiotutkimuksista.

Erityisesti Euroopan sosialistipuolueiden pitäisi olla nyt eurovaalien alla hereillä, koska Romaniassa oikeusvaltion alasajon pääarkkitehtina häärii maan sosialidemokraattinen valtapuolue PSD ja sen pitkäaikainen puheenjohtaja Liviu Dragnea.

Euroopan sosialistipuolue PES on ilmoittanut toistaiseksi vain suhteiden ”jäädyttämisestä” PSD:hen. Siihen, onko jäädytys pysyvää vai tilapäistä, palataan eurovaalien jälkeen.

Ratkaisuja tarvittaisiin heti. Kuten Deutsche Welle -kanavan kommentaattori Robert Schwartz viime sunnuntaina totesi, kaikille – ”europarlamentin viimeistä takapenkkiläistä myöten” – pitäisi olla selvää, että EU-puolueiden on katkottava siteet kaikkiin niiden kansallisiin puolueisiin, jotka eivät toimi ”yhteisen hyvän” eteen.

Schwartzin mukaan Romanian valtapuolue PSD on aivan samalla viivalla Unkarin ja Puolan valtapuolueiden kanssa. Puolue on käyttänyt ”kaikki mahdolliset keinot perustuslaillisen demokratian vesittämiseen ja siihen, että se saisi oikeuslaitoksen omaan kontrolliinsa”.

Tilanteen tulehtuneisuudesta kertoo, että Romaniassa järjestetään eurovaalien yh­teydessä kansanäänestys maan hallituksen viimeisimpien lakialoitteiden estämisestä. Tämä tapahtuu Romanian presidentin Klaus Iohannisin aloitteesta.

PSD ajoi huhtikuussa parlamentissa läpi lain, joka voi käytännössä pysäyttää useita käynnissä olevia korkean tason korruptiotutkimuksia.

Muun muassa korruptiorikosten vanhenemisaikaa lyhennettiin roimasti. Myös PSD:n puheenjohtajan Liviu Dragnean tietyt korruptioon ja virka-aseman väärinkäyttöön liittyvät rikokset olisivat lain myötä vanhentumassa.

Oppositio on ilmoittanut valittavansa laista Romanian perustuslakituomioistuimeen. Se ei kuitenkaan välttämättä auta, koska parlamentti nimitti istuimeen viime tiistaina kaksi uutta tuomaria. Yhdeksänjäsenisessä istuimessa on nyt viisi PSD:n ”kontrolloimaa” tuomaria, väittävät paikalliset uutissivustot.

Liviu Dragnean jatkaminen PSD:n johdossa on jokseenkin käsittämätöntä. Miehen meriittilistaan kuuluu muun muassa kahden vuoden ehdollinen vankeusrangaistus vuoden 2015 vaalivilpistä, mikä vei häneltä oikeuden ylimpiin poliittisiin virkoihin kuten pääministeriksi.

Viime heinäkuussa hän sai uuden 3,5 vuoden mittaisen tuomion niin sanotusta valetyöpaikkajutusta. Dragnea oli junaillut asiat siten, että valtiollinen virasto maksoi hänen puolueensa työntekijöiden palkkoja. Mies on kuitenkin valittanut tuomiosta, ja juuri nyt näyttää siltä, koko oikeudenkäynti joudutaan uusimaan yhden prosessissa mukana olleen tuomarin eläköitymisen vuoksi.

EU:n petostentorjuntavirasto OLAF syyttää Dragneaa yli 20 miljoonan euron EU-tukisotkuista, mutta kun tutkintavastuu ja tuomiovalta on Romaniassa niin lopputuloksen voi arvata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Monenlaista uutista ja uutislähetystä

Brexit-sopu saavutettu – ja lehmät lentää

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...