Savolaista viisautta: kyntäjän kvartaali on kaksisataa vuotta

Käsitys sukupuolien välisestä yhteisymmärryksestä on romuttumassa samaa tahtia kuin usko edistykseenkin.

Kvartaalikapitalismin airueet lakkasivat hahmottamasta pitkäjänteisiä kehityskaaria ja ryhtyivät kiinnittämään kaiken huomionsa - ja yritysten operatiivisen johdon huomion - vuosineljänneksiin.

Me savolaiset, jos jotkut, tiedämme, miten lyhyt aika on neljännesvuosi. Sellaista ei Savon ajanlaskussa tunnetakaan. Neljännesvuodessa ehtii tuskin miettiä valmiiksi, milloin jokin työ pitäisi panna alulle.

Hitaaksi moititut savolaiset, jotka ovat iätkaiket kaskenneet ja kolunneet kivisiä mäkipeltojaan, ovat malliesimerkki laajakantoisesta edistysajattelusta.

Ei hötkyillä, katellaan kaikessa rauhassa. Kyllä se tästä suttaantuu.

Jos savolainen ei olisi uskonut siihen, että maailma muuttuu paremmaksi ehkä jo seuraavien sukupolvien kohdalla, hän ei koskaan olisi ryhtynyt kyisen peltonsa kyntöön.

Savolainen on ollut etevä edistämään erityisesti ihmisten välistä ymmärrystä kyselemällä, utelemalla, joskus aidosti kuuntelemallakin. Hän on välittäjähahmo parhaimmillaan; tietää usein toisen aatokset ja ehättää ne mielellään tälle myös kertoilemaan.

Savolainen osaa myös antaa uusia näkökulmia liian vakaviksi äityviin asioihin nasevilla kompapuheillaan.

Tämä pitäisi nyt tehdä tiettäväksi maanlaajuisesti, mikseipä maailmankin mittakaavassa. Itäisessä Suomessa asuu heimo, jolta olisi paljon opittavaa.

Kaikki poliitikkojen ja virkamiesten kanssa tekemisiin joutuvat naiset tulisi ensi tilassa lähettää savolaiseen kulttuurikylpyyn.

Äkkisistäänhän savolainen kulttuuri näyttää latinalaisen machoilevalta. Savon mies on mielellään äänessä ja seisoo kahareisin keskellä toria, kun savolaisvaimo usein kulkee vähän miehensä jäljessä ja seisoo mieluusti lajitoveriensa kanssa torin reunamalla katselemassa kukkojen keekoilua.

Mutta kun tarkemmin katsoo, Savon naisen suupielissä on salamielinen hymy, ja jos häntä haastattaa, hän osaa panna teerikukkojen terhistelyn juuri oikeisiin mittasuhteisiinsa muutamalla livakalla sanalla.

Nyt pitäisi naisilla laajemmaltikin olla malttia katsoa kvartaalien yli nykyisessä sukupuolien välisessä myllerrystilanteessa.

Jos vuodenaika, vaalitilanne tai sisäisen kukkouden kutsu saa urospuolisen metsänelävän vimmautumaan ja naputtelemaan erilaisia näppäimistöjä staccato-tahtiin, soidinkutsuista ei ole aivan välttämättä pakko raportoida Seiskalle.

On nimittäin ikävää, jos käy niin, että kaikki miehet alkavat pelätä naisten seuraa ja naisille puhumista. Merkkejä siitä on vähän havaittavissa. Se ei oikein vastaa savolaisenkaan käsitystä edistyksestä.

Itse aionkin perustaa uuden epävirallisen puolueen kannattamaan sukupuolten välistä rauhanomaista rinnakkaineloa.

Sen nimeksi tulee Soutajaämmien Toivonliitto, SOUTO, ja sen päätavoitteena on tehdä tunnetuksi savolaista elämänviisautta: akka soutaa, ukko pitää kovaa ääntä.

Kirjoittaja on kuopiolaissyntyinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Libanonin järkyttävästä tilanteesta pitää puhua avoimesti

Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä.

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...