Sijoitusguru Warren Buffett paljasti korttinsa korona-ajassa

Kolumni

Jos ei ole varma mitä itse tekisi, voi aina vilkuilla, mitä isommat pelurit tekevät. Tämä viisaus soveltuu sijoitusmaailmaankin.

Yksi aikamme menestyneimmistä sijoittajista, Warren Buffett, kertoi viime viikonloppuna talousnäkemyksiään sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathawayn yhtiökokouksessa. 89-vuotias Buffett on 1960-luvulta lähtien kaksinkertaistanut sijoitustensa arvon keskimäärin alle neljän vuoden välein.

Hän on ollut ennen kaikkea laskumarkkinoiden spesialisti: markkinoita paremman tuoton perusta on luotu raivokkaan kaasun painamisen sijaan jarrutuksilla talouskäänteissä.

Lopputulokseksi on muodostunut kymmenien miljardien dollareiden varallisuus, jota Buffett on ohjannut myös hyväntekeväisyyteen.

Suomalainen sijoittaja voi seurata Buffettin tekemisiä Berkshire Hathawayn osavuosiraporteista. Vaikka raportit eivät paljasta tulevaa, ne kertovat valehtelematta lähihistoriasta.

Siitä huolimatta, että koronavirus aiheutti pörsseihin paniikinomaisen kurssilaskun helmi-maaliskuussa, Buffett ei nähnyt avautunutta tilaisuutta riittävän houkuttelevaksi osakeostoksille. Alkuvuonna hän on vappuun mennessä ollut pörssiosakkeiden myyntilaidalla.

Buffett ei ole viime aikoina myöskään tehnyt merkittäviä yrityskauppoja, jotka olivat hänen leipälajinsa globaalissa finanssikriisissä vuosina 2008–2009. Parhaillaan sijoitusstrategiana tuntuu olevan ylipäätään kriisistä selviytyminen.

Sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn kassavarat ovat kasvaneet vuoden alun 128 miljardista 137 miljardiin dollariin. Tällainen lompakko vastaa yli kaksi kertaa Suomen valtion viime vuoden budjettia tai miltei kahta kolmasosaa kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden markkina-arvosta.

Analyysi- ja ostovoimaa Buffettilla siis kyllä olisi osakeostoksille ollut.

Buffett tunnustanee talouden nopean elpymisen mahdollisuuden, mutta yhtäältä arvioi sen todennäköisyyden pieneksi ja toisaalta kokee riskit talousvaikeuksien syventymiseen suuriksi. Tuoton ja riskin suhde ei siten ole houkutellut.

Myös toimialoittain paljastuu uskoa pysyviin muutoksiin. Buffett esimerkiksi kertoi myyneensä salkustaan kaikki lentoyhtiöiden osakkeet.

Samaan aikaan Suomessa maan hallitus kiikuttaa eduskunnalle esityksen lisätalousarviosta, joka antaa mahdollisuuden pääomittaa Finnairia enintään 700 miljoonalla eurolla. Buffett tuskin osallistuu kanssasijoittajana siihen antiin.

Kaikkiaan korona ei ole sijoittajalle vain suhdannekriisi, sillä osa yhtiöistä voi kuluttajien käyttäytymisen muutoksen myötä jämähtää pysyvästi pohjamutiin. Kriisi saattaakin karkottaa sijoittajia toimialakohtaisesti ja siten pakottaa yhteiskuntaa lisäämään panostuksia kansallisesti tärkeissä yhtiöissä.

Suomen perspektiivistä risteilytoimiala voi olla seuraava pelastettava, koska monen mielikuvissa hytin suihkussa leijuva höyry sisältää koronaa.

Buffettia vapaasti tulkiten sijoittajan ei pidä liikaa pelätä seuraavasta pörssinoususta myöhästymistä. Kukaan ei tiedä kurssien huomista suuntaa.

Markkinoille on hyvä osallistua pitkällä aikavälillä sellaisella hajautuksella ja omistuksella, että saa yönsä nukuttua. Koko lompakolla ei yleensä ole viisasta arvailla trendejä.

Ja koska tuotot ovat aina epävarmoja, Buffett neuvoo minimoimaan sijoituskustannuksia.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Egypti avaa turismia – huolena korona ja turvallisuus

Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

"Heti kun lukujärjestys ja rutiinit katoavat, iskee järkyttävä kontrollin tarve"

Kuntia tuetaan kriisin jälkihoidossa

Uudet vääryydet eivät poista vanhoja

Valtio ei voi velkaantua holtittomasti

Suomi(mista) sulku- linjalla.

Milloin palataan normaaliin arkeen?

Keltainen viiva on kaunis ja siksi hyvä.

Lukijan appelsiinit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...