Sinivalkoinen puolue uhkaa Netanyahun dynastiaa Israelissa

Israelissa kadunvarret ovat Suomen tavoin olleet viime päivät vaalimainoksia pullollaan, eikä tiistain parlamenttivaaleissa selviävää tulosta sovi jättää Euroopassakaan huomiotta. Joulukuisen parlamentin hajoamisen seurauksena tälle viikolle järjestetyt vaalit voivat aiheuttaa yhden merkittävän muutoksen maailmanpoliittiselle kentälle. Israelin korkeinta poliittista valtaa vuodesta 2009 käyttänyt oikeistolainen pääministeri Benjamin Netanyahu on nimittäin saanut pitkästä aikaa todellisen haastajan pääministerikilpaan entisestä armeijan johtajasta, keskustalaisesta Benny Gantzista, joka on noussut lähes 40 vuotta kestäneen sotilasuransa jälkeen ryminällä israelilaisen politiikan valokeilaan. Gantz on tehnyt vasta viime joulukuussa perustamastaan puolueesta muutamassa kuukaudessa ison pelurin liittoutumalla kolmen muun keskusta-oikeistolaisen puolueen kanssa. Nimellä ”sininen ja valkoinen puolue” kulkeva koalitio onkin arvioiden mukaan keräämässä vaaleissa aidosti Netanyahun johtaman Likud-puolueen ykkösasemaa uhkaavaa äänisaalista.

Vaikka vaaleissa on luonnollisesti esillä useita puhtaasti sisäpoliittisia kysymyksiä, kiinnittyy päähuomio jälleen ulkovaltojakin kiinnostavaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Israelissa tämä politiikka tarkoittaa kärjistäen kolmea asiaa: palestiinalaisalueisiin liittyviä kysymyksiä, suhteita tärkeimpään liittolaiseen Yhdysvaltoihin, sekä valtion suurimmaksi uhaksi katsotun Iranin valta-aseman heikentämistä. Oli tiistainen vaalitulos mikä hyvänsä, ei suuren suurta mullistusta ole tulossa näistä politiikan osa-alueista yhdelläkään.

Todennäköisesti Gantzin johtaman koalition voitto kuitenkin tarkoittaisi käännettä astetta pehmeämpään suuntaan ainakin palestiinalaisalueiden osalta. Gantz on israelilaismediassa kampanjansa aikana kehunut vuonna 2005 tehtyä päätöstä Israelin vetäytymisestä Gazan kaistalta, ja on luvannut käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut palestiinalaishallinnon kanssa. Netanyahun leiri on puolestaan muistuttanut Gazasta vetäytymisen seurauksista. Tuolloin Palestiinan hallintoalueen johtoon valittiin demokraattisesti islamistinen terroristijärjestö Hamas, joka on siitä lähtien pitänyt komentoa lähes kahden miljoonan asukkaan Gazassa. Vastavetona Gantzin sovittelevaan linjaan Netanyahu onkin tarjoamassa palestiinalaisalueille entistä kovempaa politiikkaa.

Israelille äärimmäisen tärkeät USA-suhteet ovat olleet etenkin Netanyahun kampanjassa näkyvästi esillä. Ainakin Jerusalemin ja Tel Avivin keskustoissa näkyy valtavissa mainosjulisteissa Donald Trump hymyilemässä Netanyahun rinnalla. Teiden varsilta on tullut tutuksi slogan: ”vain Netanyahu”. Trump itse on kuitenkin ainakin virallisesti välttänyt vaikuttamasta vaalitulokseen kuvaamalla kamppailua ”kahden hyvän ihmisen tiukaksi kisaksi”. Ei kuitenkaan ole mikään salaisuus, että Trumpin ja Netanyahun välit ovat olleet poikkeuksellisen lämpimät. EU:ssa sympatiat sen sijaan keskimäärin kallistunevat Gantzin puolelle Netanyahun veljeiltyä EU:ssa lähinnä laitaoikeiston parissa.

Voittaa vaaleissa kumpi tahansa, tulisi Suomen ja Euroopan näkökulmasta Israelin ja palestiinalaishallinnon ikuisuuskonfliktin ratkaisemisen perusperiaatteen pysyä selvänä: palestiinalaisten ihmisoikeuksien täytyy toteutua, samalla kun Israelilla tulee olla oikeus toteuttaa koko sen olemassa oloa määrittävää tehtävää juutalaisen kansan kotimaana.

 

Kirjoittaja on nuorten toimituksen jäsen, joka vierailee parhaillaan Israelissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Libanonin järkyttävästä tilanteesta pitää puhua avoimesti

Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä.

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.