Sivistyksen vaara

Nigerian presidentti Jonathan Goodluck on päättänyt vaieta.

Nigerian pohjoisosassa siepattiin 16.4.2014 yli 200 koulutyttöä sisäoppilaitoksen asuntolasta öiseen aikaan. Ääri-islamistinen järjestö Boko Haram on sieppauksen takana – ja vaikka tyttöjen olinpaikasta ei tarkoin tiedetä, voidaan jo sanoa, että heidän elämänsä on tuhottu.

Boko Haram vastustaa länsimaista koulutusta. Ja kohdistaa vihansa yhteiskunnan haavoittuvimpiin jäseniin, tyttöihin, joiden todennäköisenä kohtalona on joutua seksiorjiksi tai pakkovaimoiksi.

Nuorten naisten vapauden ja itsemääräämisoikeuden riistolla ei loukata pelkästään heidän ihmisoikeuksiaan. Terroriteko haavoittaa myös jokaista perhettä, joka menettää tyttären, ja lamauttaa yhteiskuntaa.

 

Nigeria voisi olla Afrikan johtava maa öljyvarojensa vuoksi. Mutta se on vihamielisiin ryhmittymiin jakautunut maa, jonka etelä on vauras ja pohjoinen rutiköyhä. Joku hyötyy siitä, että öljy virtaa mutta ei vaurastuta kaikkia eikä tuota tasa-arvoa.

Presidentti Jonathan Goodluck ei kiirehdi ottamaan kantaa siepattujen tyttöjen puolesta. Hän neuvoo Facebook-sivullaan nigerialaisia, etteivät nämä jättäisi turvallisuutta valtion turvallisuuselinten huoleksi. Hänen mukaansa ”rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” merkitsee, että kansalaisten on oltava aktiivisia ja raportoitava lähiympäristönsä tapahtumista viranomaisille. Tämä on erikoisin tulkinta Jeesuksen kultaisesta säännöstä, minkä koskaan olen kuullut.

Nigerian valtion budjetissa turvallisuusmäärärahoja on nostettu. Asiantuntijat arvioivat, että nämä lisäykset eivät kansalaisten arjessa näy.

 

Länsimaisen ajattelun mukaan koulutus avaa tytöille mahdollisuudet ammattiin ja ansioihin ja sitä kautta vähentää perheiden köyhyyttä ja tekee kansalaisyhteiskunnan mahdolliseksi. Boko Haram vastustaa naisten kouluttamista, koska naisen paikka on miehen palvelijana, ei lukemista ja kirjoittamista opiskelemassa. Vastustuksensa ryhmä ilmaisee kidnappauksin sekä tekemällä pommi-iskuja kouluissa ja julkisilla paikoilla.

Länsimainen sivistys ei ole tuonut pelkästään hyvää Afrikkaan. Kolonialismin syvät jäljet näkyvät mantereen yhteiskunnissa. Köyhyydestä, ristiriidoista ja pelosta ei kuitenkaan päästä väkivallan avulla eikä nuorisoa ja perheitä riistämällä. Ainut tie tuhon kierteestä ulos on tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja eritoten lasten oikeuksien kunnioittaminen.

Mikä niiden toteuttamisessa on niin vaikeaa, presidentti Goodluck?

 

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Uusimmat

Kolumnit

Kirje pysäyttää kiireessä

Puutarhan-

Mihin kohtaan laastari pitää laittaa?

Äänestäisikö eurovaaleissa?

Oodi Oodille

Turotalkoita herätellään henkiin

Maakunnissa on monta syytä äänestää

Kuninkaallinen vauvavuosi suomalaisella twistillä

Ei ihmeitä, mutta jos onnea.

Kiitos äiti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.