Sveitsi rohkenee höllentämään rajoituksia nopeasti

Kolumni

Aamulla tulevaisuus näytti yhtä sumuiselta kuin tähänkin asti. Mistään ei ollut varmuutta, lähes kaikki on peruttu ja kiinni, ehkä syksyyn, kenties vuosiksi. Silittelin tilaamiani käsipainoja tyytyväisenä, olin tehnyt jotain konkreettista elämänhallinnan eteen. Voisin jatkaa samaa rataa, mikäs tässä.

Sitten yhtäkkiä kaikki onkin toisin. Sveitsi ei jatkakaan pientä portaittaista arkeen siirtymistä, vaan loikkaa yhdellä aimo askeleen eteenpäin.

Toiveikkuutta on ollut ilmassa. Kampaamoissa leikataan jälleen ylikasvaneita pehkoja, puutarhoilla jonotetaan pelakuita.

Kuontalo kuosissa ja kukat ikkunalla tekee korona-arjesta piirun verran siedettävämmän, hehkuttavat palveluita käyttäneet. Myös isovanhemmat riemuitsevat, lastenlapset saavat luvalla tulla käymään.

Annettiin ymmärtää, että nyt ollaan siinä kohdassa, jossa uskalletaan antaa löysää. Oltiin lähes yhtä mieltä vauhdista ja siitä, että sen ei saa antaa hurmata. Toukokuussa piti alkaa vain koulujen.

Lockdownia on kestetty kahdeksatta viikkoa. Sveitsiläiset ovat pysytelleet omissa oloissaan kuuliaisesti, eikä ulkonaliikkumiskieltoa ole tarvinnut määrätä. Silti yhteiskunta on ollut suurelta osin pysähdyksissä.

Terveysministeri Alain Berset oli hitaan avaamisen kannalla, mutta erityisesti ravintola-alan avunhuudot saivat muut ministerit päättämään nopeammasta aikataulusta.

Ravintoloista osa on jo joutunut sulkemaan ovensa pysyvästi ja jottei koko ala kaatuisi kuin dominopelin nappulat, saavat kotiruokaa viikkoja syöneet asiakkaat palata kantapaikkoihinsa. Pöydässä voi istua maksimissaan neljä asiakasta tai yksi perhe.

Myös jalkapallossa liikkuvat suuret summat. Pelit aloitetaan mutta yleisöttä. Tavalliselle kuntourheilua harrastavalle sveitsiläiselle ilouutinen on se, että liikuntapaikat avaavat ovensa. Joogat, zumbat ja muut ryhmät joutuvat kuitenkin rajoittamaan osallistujien määrän toistaiseksi viiteen. Kontakti­lajit ovat myös vielä pannassa.

Samassa rytäkässä katukuvaan palaavat torit, samoin museot, kirjastot ja matkatoimistot voivat avata ovensa. Turismi sen sijaan pidättelee vielä henkeään. Vuoristo­junien ja köysiratojen toiminnan käynnistämisestä ei vielä ole päätetty, eikä ulkomaisten turistien pääsystä maahan ole tietoa. Tällä erää rajan voivat ylittää vain töihin tulevat.

Päivän pylväät kertovat, että tiedossa olevia tartuntoja on Sveitsissä noin 30 000, menehtyneitä 1 800. Uusien tapausten määrä on sahannut viime viikkoina noin sadan ja kolmensadan välillä.

Nyt liikkuminen lisääntyy. Ruuhka-aikoina junissa tai busseissa kanssamatkustajiin ei pysty pitämään tarvittavaa etäisyyttä edes valkosipulia syömällä.

Hengityssuojainten käyttö­pakkoa ei Sveitsissä ole, ainoastaan suositus. Kankaisia itse tehtyjä sen sijaan ei tulisi käyttää. Julkinen liikenne on kuin suoraan koronan toive­unesta: yhdellä yskäisyllä virus siirtyy isoon joukkoon, joka kävelee asemalta ulos hajautuen eri suuntiin. Parin viikon päästä nähdään infektio­kurvien tilanne.

Kirjoittaja on Sveitsissä asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Egypti avaa turismia – huolena korona ja turvallisuus

Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

"Heti kun lukujärjestys ja rutiinit katoavat, iskee järkyttävä kontrollin tarve"

Kuntia tuetaan kriisin jälkihoidossa

Uudet vääryydet eivät poista vanhoja

Valtio ei voi velkaantua holtittomasti

Suomi(mista) sulku- linjalla.

Milloin palataan normaaliin arkeen?

Keltainen viiva on kaunis ja siksi hyvä.

Lukijan appelsiinit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...