Täydellinen uhri

Raamattu kertoo, mitä Jumala meille lahjoittaa ja kuinka hän on Jeesuksen Kristuksen kautta uhrautunut meidän puolestamme. Tämän lähimmäisen päivän evankeliumin keskeisimpänä asiana on kuitenkin se, mitä me olemme valmiita antamaan. Esikuvaksi Jeesus nostaa köyhän lesken. (Mark. 12:41-44).

Leski edustaa aikansa kulttuurissa turvattomassa asemassa olevaa ihmistä. Mitään yhteiskunnan järjestämää sosiaaliturvaa ei ollut. Ilmeisesti tällä leskellä ei ollut ketään sukulaisia tukeneen, koska Markus kuvaa häntä hyvin köyhäksi.

Lesken uhriarkkuun panemat kolikot olivat kaksi pienintä olemassa olevaa rahaa. Meikäläisittäin kyse oli parista sentistä. Lantit olivat oikea uhrilahja, sillä niiden antaminen oli hänelle todella uhraus. Uhri ei ollut vähän antamista paljosta, kuten tekstin mukaan oli laita monen muun kohdalla.

Lesken esimerkki ei tarkoita sitä, että jokaisen pitäisi antaa pois koko omaisuutensa.

Lähimmäisiä autetaan parhaiten, kun toimitaan järkevästi ja pitkäjänteisesti. Sen sijaan lesken esimerkki ohjaa meitä jättämään koko elämämme Jumalan käsiin. Kaikki, mitä meillä on, on lopulta Jumalan lahjaa. Kaikki, mitä meille on annettu, on annettu myös lähimmäisiämme varten. Saamme toki itsekin käyttää hyväksemme kaikkia Jumalan meille antamia lahjoja, kunhan emme unohda lähimmäisiämme.

Leskenkin uhri oli lopulta vajavainen ja puutteellinen, eikä hän voinut saavuttaa sillä mitään.

Ainoastaan Jeesus on antanut täydellisen uhrin. Hän on lahjoittanut meille itsensä ja samalla syntien anteeksiantamuksen, rauhan Jumalan kanssa, ikuisen elämän ja kaikki muutkin hyvät lahjansa. Kristuksen seuraajina ja seurassa me saamme olla lähimmäistemme palvelijoita.

Joka näkee, miten paljon Kristus on häntä rakastanut, ei voi olla palvelematta lähimmäisiään.

Ne uhrit, joista päivän evankeliumissa on puhe, on kaikki poistettu siinä, että Jeesus Kristus on annettu Golgatan ristillä siksi ainoaksi uhriksi, joka tuo ihmisille vapautuksen synneistä. Muuta uhria Jumala ei meiltä tarvitse. Hän on uhrannut ainoan Poikansa meidän puolestamme. Vain Kristuksen kautta me pelastumme, ottamalla hänet vastaan ja uskomalla häneen omana Pelastajanamme ja Vapahtajanamme.

Kirjoittaja on rovasti ja Keiteleen kirkkoherra

Uusimmat

Kolumnit

Näin eduskunta pitäisi valita

Kolme hyvin erilaista sarjauutuutta

Valemedialle jätetään aivan liikaa ilmatilaa

Kohta on kallista olla sohvaperuna

Vessan yksityiskohta johtaa Sairaaseen Sakkiin

Siellä missä hevoset tanssivat

Koivuniemen herra on kuollut.

Ajoissa olemisen taito.

Mihin valtion omaisuus tulisi käyttää?

Arvovalintoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.