Täydellinen uhri

Raamattu kertoo, mitä Jumala meille lahjoittaa ja kuinka hän on Jeesuksen Kristuksen kautta uhrautunut meidän puolestamme. Tämän lähimmäisen päivän evankeliumin keskeisimpänä asiana on kuitenkin se, mitä me olemme valmiita antamaan. Esikuvaksi Jeesus nostaa köyhän lesken. (Mark. 12:41-44).

Leski edustaa aikansa kulttuurissa turvattomassa asemassa olevaa ihmistä. Mitään yhteiskunnan järjestämää sosiaaliturvaa ei ollut. Ilmeisesti tällä leskellä ei ollut ketään sukulaisia tukeneen, koska Markus kuvaa häntä hyvin köyhäksi.

Lesken uhriarkkuun panemat kolikot olivat kaksi pienintä olemassa olevaa rahaa. Meikäläisittäin kyse oli parista sentistä. Lantit olivat oikea uhrilahja, sillä niiden antaminen oli hänelle todella uhraus. Uhri ei ollut vähän antamista paljosta, kuten tekstin mukaan oli laita monen muun kohdalla.

Lesken esimerkki ei tarkoita sitä, että jokaisen pitäisi antaa pois koko omaisuutensa.

Lähimmäisiä autetaan parhaiten, kun toimitaan järkevästi ja pitkäjänteisesti. Sen sijaan lesken esimerkki ohjaa meitä jättämään koko elämämme Jumalan käsiin. Kaikki, mitä meillä on, on lopulta Jumalan lahjaa. Kaikki, mitä meille on annettu, on annettu myös lähimmäisiämme varten. Saamme toki itsekin käyttää hyväksemme kaikkia Jumalan meille antamia lahjoja, kunhan emme unohda lähimmäisiämme.

Leskenkin uhri oli lopulta vajavainen ja puutteellinen, eikä hän voinut saavuttaa sillä mitään.

Ainoastaan Jeesus on antanut täydellisen uhrin. Hän on lahjoittanut meille itsensä ja samalla syntien anteeksiantamuksen, rauhan Jumalan kanssa, ikuisen elämän ja kaikki muutkin hyvät lahjansa. Kristuksen seuraajina ja seurassa me saamme olla lähimmäistemme palvelijoita.

Joka näkee, miten paljon Kristus on häntä rakastanut, ei voi olla palvelematta lähimmäisiään.

Ne uhrit, joista päivän evankeliumissa on puhe, on kaikki poistettu siinä, että Jeesus Kristus on annettu Golgatan ristillä siksi ainoaksi uhriksi, joka tuo ihmisille vapautuksen synneistä. Muuta uhria Jumala ei meiltä tarvitse. Hän on uhrannut ainoan Poikansa meidän puolestamme. Vain Kristuksen kautta me pelastumme, ottamalla hänet vastaan ja uskomalla häneen omana Pelastajanamme ja Vapahtajanamme.

Kirjoittaja on rovasti ja Keiteleen kirkkoherra

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Kaikki peliin

Radio, olet muistoissani aina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...