Talvivaarasta eteenpäin

Viime aikoina olemme kuulleet toistuvasti ikäviä uutisia lomautuksista ja irtisanomisista. Käsijarru päällä maamme taloutta ei saada elpymään.

Varsinainen pommi räjähti kaksi viikkoa sitten, kun ilmoitettiin Talvivaaran hakeutumisesta konkurssiin. Kauhu-uutista osattiin odottaa, Talvivaaran polut ovat kaiken aikaa olleet mutkaiset ja kokonaisuus on murheellinen kertomus viime vuosien taloushistoriaa.

Kauhu-uutisen päivän eduskunnan kyselytunti omistettiin yksinomaan Talvivaaran tilanteen käsittelylle. Muita kysymyksiä ei otettu käsittelyyn.

Tunnelma täysistuntosalissa oli kovin erikoinen. Uutinen oli tullut myös hallitukselle yllätyksenä ja hallitus oli aloittanut reagoinnin välittömästi. Harvoin eduskunta kuunteli kysymyksiä ja vastauksia niin hiljaisina ja totisina kuin tuolloin.

Eräs edustajakollegani totesi minulle, että tunnelma oli miltei kuin kirkossa. No ehkäpä ei sentään, mutta poissa olivat tyypilliset vähättelevät välihuudot tai muut asiattomuudet.

Kyselytunnin päätteeksi ensimmäisen kysymyksen esittänyt perussuomalaisten kainuulainen kansanedustaja Pentti Kettunen lausui kiitoksen sanat ja antoi tunnustusta hallituksen reagoinnille Talvivaaran katastrofin äärellä.

Kahden viikon takainen kyselytunti oli rohkaiseva. Rakas isänmaamme rypee nyt syvällä ja olisi löydettävä yhteisymmärrys kaikkien puolueiden kesken maamme nostamiseksi ylös suosta.

Virheitä on tehty, hallituksen toiminnalle ei voi antaa korkeaa arvosanaa. Mutta arvostelu ei yksinomaan riitä, on löydettävä uusi suunta. Toivottavasti jatkossakin etsittäisiin vilpittömästi yksimielisyyttä nykyistä enemmän.

Vaalit lähestyvät, ja osin sen vuoksi tärkeiden asioiden läpivienti vaikeutuu. Puolueilla on kiusauksia irtiottoihin ja yksittäiset kansanedustajat hätäilevät jatkovaltakirjansa suhteen.

Päätöksenteko tulee olemaan ilmeisen tempoilevaa jäljellä olevan kauden. Ikävää on, jos hallitus tässä erityisen vaikeassa tilanteessa vastuuta pakoillen lykkää ikävät ratkaisut tulevalle hallitukselle.

Itse alan kallistua sille kannalle, että tulevien vaalien jälkeen olisi muodostettava mahdollisimman laajapohjainen, neljän puolueen hallitus, jotta Suomi saataisiin uuteen nousuun.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Kuopion Vehmersalmelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

MTV suunnittelee tähtiensä urat

EU-maa, joka marssii Attilan jalanjäljissä

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...