Teinibeibit ja markkinatalous - ikuisia kysymyksiä seksuaalisuudesta

Lähetä tekstiviesti tähän numeroon, niin saat Habbo-koleja! Näin sanoi eräs Habbo-hotellin asukki tyttärelleni äskettäin. Asia tuli ilmi ruokapöydässä jutellessamme.

Lapsi ilmoitti: "En mä lähettänyt tekstaria sille."

Kätkin huolestukseni ja sanoin: "Muista että mitään tässä maailmassa ei saa ilmaiseksi. Ei ainakaan vierailta ihmisiltä." Lapsi nyökkäsi tietävästi.

Tästä havaitsin olevani auttamattoman vanhaa sukupolvea. Ei riitä, että varoittaa lasta namusedistä. Niistä, joita me 70-luvun lapset kohtasimme kaduilla. On opetettava lapselle markkinatalouden ankarimmat lait: kaikki on kaupan. Ihmisarvo voidaan myydä nopeammin kuin huomaatkaan.

Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain siitä, kuinka teinitytöt ja -pojat myyvät itseään aikuisille saadakseen rahaa, alkoholia tai tavaraa. Uutiseen liittyi myös sitaatteja Demi-nuortenlehden keskustelupalstalta. Eräs keskustelijoista rinnasti seksin kauppaamisen muihin rahanansaintakeinoihin: "Suurin osa ihmisistä tekee rahan eteen tylsiä, ärsyttäviä, inhottavia tai jopa moraalisesti arveluttavia asioita."

Mielenkiintoisesti tämä keskustelun juonne muistuttaa 1800-luvun lopun prostituutiokeskustelua. Siinä naisasianaiset muistuttivat, että myös avioliitto voidaan rinnastaa prostituutioon sikäli, että avioitumalla nainen hankkii itselleen taloudellisen turvallisuuden ja tarjoaa sitä vastaan miehelle aviollista yhteiselämää, nykykielellä seksiä.

Muun muassa Minna Canth, joka tutustui prostituoitujen elämään ja toi julki heidän ankean asemansa, sai yhteisön vihat niskoilleen. Aiheesta ei saanut puhua, yhteiskunnan hämäräpuolen oli parasta pysyä hämärässä. Prostituoidut olivat itse valinneet huonon elämänsä.

Omakin ensireaktioni nykynuorten prostituutioon oli moraalinen närkästys. "Ei meidän aikanamme vain", ajattelin. Mutta eikö sittenkin? Kuten Anton Tshehov kirjoitti vuonna 1891 Aleksei Suvorinille, joka kauhisteli nykyajan tyttöjen avointa turmeltuneisuutta: "Jos he ovatkin turmeltuneita, niin ajalla ei ole siihen osaa eikä arpaa. Ennen oltiin jopa turmeltuneempia, koska se turmelus oli ikään kuin laillistettua. Muistakaa Katariinaa, joka aikoi naittaa Mamonovin ja kolmetoistavuotiaan tytön."

Emme voi tuomita nykyajan nuoria. Tämä oli varhaisten feministien sanoma: emme voi asettua niiden yläpuolelle, jotka ansaitsevat elantonsa myymällä itseään, koska oma elämäntapamme mahdollistaa sen ja jopa osittain edellyttää sitä. Mutta meidän ei myöskään tarvitse hyväksyä sitä, että ihminen on kaupan.

Rahan ja seksuaalisuuden liitto on ikuinen. Jos me aikuiset opetamme nuorillemme hillittömyyttä - sitä, että vain raha merkitsee, että vain sillä on merkitystä, paljonko saamme palkkaa ja kuinka paljon voimme kuluttaa, kuinka voimme odottaa nuorilta pidättäytymistä?

Habbo-kolikko voi olla uskomattoman suuri houkutus pienelle tulitikkutytölle, joka saa tyytyä ikkunan takaa katselemaan, miten varakkaammat hyppivät pellehyppyjä virtuaalialtaaseen.

Kirjoittaja on kuopiolaissyntyinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Libanonin järkyttävästä tilanteesta pitää puhua avoimesti

Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä.

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...