Tie auki taivasta myöten...kunhan numerot riittävät

Tämä peruskoulu alkaa tässä kevätpuolella tympäistä itse kullakin ysiluokkalaisella, kun seuraava opiskelupaikka on jo tiedossa, eikä motivaatiota opiskeluun oikein enää löydy. Joten tuntuu siltä että tiedossa on piiitkä kevät. Kohta lukioon menevät valitsevat aineensa, haut tehdään kuukauden päästä… Tuntuu että edessä tie on auki taivasta myöten. Kunhan ensin kahlaa läpi tämän viimeisen kevään.

Tässä vaiheessa moni kaverini säälittää, kun he haluaisivat lukioon koko sydämestään, mutta keskiarvo jää juuri ja juuri vaaditun alapuolelle. Se ottaa tiukille, kun lapsuudesta saakka selvä tulevaisuudensuunnitelma hajoaa. Se tuli kuulemma niille niin äkkiä.

Sitä ensin ajattelee että kyllä minä sitten parannan keskiarvoani silloin ysillä ja antaa sen koulun mennä vähän niin ja näin. Sitten se ysiluokka käveleekin yhtäkkiä vastaan, eikä siinä puolessa vuodessa saa enää tahdonvoimallakaan niitä numeroita nousemaan riittävästi. "Ja nyt pitäisi valita, että ryhtyykö hitsariksi vai rekkakuskiksi!" sanoi kaveri jonka suunnitelma oli olla jotain ihan muuta.

Osa kasiluokallakin saaduista numeroista vaikuttaa päättötodistukseen, vaan ei se kovin selkeästi tullut silloin ilmi. Useamman tutun leuka loksahti auki hiljattain kun he kuulivat, että se kasiluokan kuutonen fysiikasta siis onkin kolmasosa loppunumerosta. Onhan toki niitä viitosesta kymppiin -nousuja olemassa, mutta useimmilla ei tule sitä suurparannusta ysiluokan aikana.

Vaikka niinhän ne sanoivat: "Ihan sama se nyt on, sitten ysillä mä parannan…" Ja nyt valittavat että ei kukaan varoittanut silloin, vaan olisiko siitäkään sitten ollut mitään apua. Vähän raakaahan tämä kaiken kaikkiaan on, kun numerot ratkaisevat henkilöön katsomatta. Ei voi kun sanoa että olisit silloin ajoissa ajatellut. Nyt ei auta kun valittaa ja syyttää opettajia ja koululaitosta huonoista numeroista. Koska yläkoululainenhan löytää aina jonkun muun syyllisen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien nuorisoraatilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Urheilu on etuoikeus

Jyrkkä ei EU:n yhteisille veloille

Olenko siellä minäkin?

Vietettiin perinteisin menoin.

Jes! Koronakesänä Arska-serkku ei tule Domino-paketin kanssa mökkiväen siivellä lomailemaan

Ongelmat eivät ratkea vain rahaa kaatamalla

Mielenterveys-ongelmat eivät tapa

Ollapa jälleen nolostelematon pieni lapsi

Pihani on kuin ripuli.

Tunnista omat vahvuutesi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...