Tulevaisuutta

Elämää voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta sitä on elettävä eteenpäin, lausui muuan viisas. Järkevään yhteiskuntapolitiikkaan kuuluu tulevaisuuden ennakointi. Hallituksen tulevaisuusselonteko herätti kohua filosofi Pekka Himaselta tilatun kalliin taustatyön vuoksi. Selonteko ei säväytä, yleisvaikutelma jää valitettavan latteaksi.

On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että tulevaisuutta pohditaan ja varaudutaan monenlaisiin haasteisiin. Toki erilaiset tulevaisuuden kuvaukset huvittavat jälkeenpäin. Esimerkiksi Rooman Klubi ennakoi 1960-luvulla maapallon öljyvarojen loppuvan 1980-luvulla. Eikä enempää Euroopassa kuin Amerikassakaan osattu ennustaa Kiinan nopeaa vyörytystä taloudelliseksi supervallaksi. Myös sosialismin romahdus 1980-luvun lopulla tapahtui ennakoimattomalla tavalla.

Tämän päivän vauvoista mitä ilmeisimmin yhä useampi elää satavuotiaaksi. Todennäköisesti he työskentelevät elämänsä aikana useammassa ammatissa, joista osasta me emme tällä hetkellä tiedä oikeastaan mitään.

Pienenä kansakuntana meidän on viisasta satsata koulutukseen ja osaamiseen. Tarvitsemme myös lisääntyvässä määrin yrittäjähenkeä sekä valmiutta asettaa itsensä alttiiksi. Olemmeko kadottamassa juurevuuden sekä klassiset hyveet rehellisyyden ja ahkeruuden, joiden varassa menneet sukupolvet ovat rakentaneet upean Suomen?

Väestömme ikääntyy. Onkin aiheellista järjestää hyvinvointipalvelut tarkoituksenmukaisiksi. Ei ole hyväksyttävää, että maatamme kovalla työllä rakentaneet sukupolvet syyllistetään kestävyysvajeesta. He ovat ansainneet arvokkaan vanhuuden.

Arvokasta pääomaa nuoremmille sukupolville olisi se, että lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus pitää yllä ystävyyssuhteita vanhempien ihmisten kanssa. Se opettaa ymmärtämään elämää laaja-alaisemmin ja vahvistaa juuria.

Erityisen huolestuttavina pidän kaavailuita historian opiskelun valinnaisuudesta lukiossa. Historian tuntemus on äärimmäisen tärkeää vaikeaselkoisessa ja kansainvälistyvässä maailmassa.

Olkaamme luottavaisia tulevaisuuden edessä. Uskaltakaamme olla omaleimainen kansakunta, joka arvostaa isänmaataan, historiaansa ja kulttuuriaan.

 

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Vehmersalmelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Suomen kauden villit kuukaudet

Jouko Turkka pisti veljekset uusiksi

Annoin toisen mahdollisuuden Muuntohiilelle

Totista on moneen lähtöön

Mitä sinulle kuuluu?

Vähänkinoli riittävästi.

Yhdysvallat on pettänyt kurdit toistuvasti

Valtio ei sovi yrityksen omistajaksi

Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut

Kaikki peliin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...