Väärin tuettu

Mitä useammin julkisuuteen pulpahtaa uutisia vaalirahoituksen taustoista, sitä paremmin ymmärtää sen miksi politiikan uskottavuus horjuu.

Viime keväänä käytiin kuumaa keskustelua yritysrahoituksen kanavoimisesta sitä varten perustettujen yhdistysten kautta. Silloin poliittinen vasemmisto revitteli asialla ja esiintyi lähes sädekehä yllään.

Alkuviikon paljastukset ammattiliikkeen koulutusrahojen kierrättämisestä vasemmistopuolueiden tueksi taisi saada pilkan kalahtamaan omaan nilkkaan.

Eduskunta on käsitellyt parin viime viikon aikana hallituksen esitystä laiksi ehdokkaan vaalirahoituksesta. Tarkoituksena on muun muassa lisätä vaalirahoituksen avoimuutta.

Paljon kohuttu yritysrahoitus on täysin sallittua poliittisen kampanjoinnin tukemisessa, mutta sidosten on ymmärrettävästi oltava julkisesti tiedossa.

Siinä, että tuetaan tiettyjä ehdokkaita tai puolueita, ei ole mitään tuomittavaa. Poliittisiin päätöksiin pyritään vaikuttamaan eikä yritysten tarvitse tehdä siinä poikkeusta.

Nyt pinnalle noussut kohu joidenkin ammattiliittojen osallistumisesta vasemmistopuolueiden vaalirahoitukseen on monella tavalla yritysrahoitusta monimutkaisempi soppa.

Ensinnäkin kyseessä ovat rahat, joita tulisi käyttää jäsenistön sopimalla tavalla heidän etujensa ajamiseen eikä esimerkiksi johtavien henkilöiden poliittisten puolueiden tukemiseen.

Arveluttavaa on myös se, että ammattiliiton jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Tämä antaa jäsenmaksuista maksetulle puoluetuelle verokeplottelun maineen.

Kohu ei ole mukava siitäkään näkökulmasta, että meneillään oleva taloustaantuma heiluttaa väkevästi suomalaisia työmarkkinoita. Harjoitetulla politiikalla pyritään luomaan edellytyksiä työpaikkojen säilymiselle ja uusien syntymiselle sekä turvaamaan työttömyyden ajaksi taloudellinen turva jokaiselle suomalaiselle.

Tämän rinnalla on perinteisesti ollut tärkeää, että työntekijöillä on ammattiliitto turvana ja edunvalvojana työelämän taitekohdissa. Ei ole kenenkään etu, jos järjestelmä jollakin tavalla vaurioituu. Onneksi näyttää siltä, että kohun silmässä ovat vain yksittäiset liitot.

Kokonaisuutena kohun taustalta löytyy yksi syy: poliittisen kampanjoinnin kalleus. Demokratian kannalta ei ole hyvä asia, että ehdokkaiden saaminen esimerkiksi pian käytäviin eurovaaleihin on ollut kaikilla puolueilla hankalaa kampanjaan tarvittavan rahamäärän vuoksi.

Ratkaisu siihen ongelmaan on kuitenkin löydyttävä muualta kuin salamyhkäisistä rahoituslähteistä. Kaikki poliittiset sotkut koituvat ikävyyksiksi koko järjestelmälle ja hankaloittavat demokratian toteutumista. Paras lopputulos syntyy avoimuudesta.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Pielavedeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Big Brother lopettaisi suhteen heti

Synnyttikö visailu presidentinkin?

Pörssin sote-ratkaisut

Kahden legendan kohtaaminen vuodelta 1997

Saatanan tunarit!

Olen nähnyt tämän joskus aiemminkin

Vaihtoehto Puhlareille

Suuret illu(u)sionit

Ajassa elävä kansanvalta

Vuoden sykähdyttävin luontoelämys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...