Väsyneelle nuorelle

Hei sinä siellä, joka kamppailet jaksamisesi kanssa! Olet yläkoulussa tai lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Sinun jaksamisestasi on viime viikkoina oltu huolestuneita ja mietitty, mikä sinua kuormittaa.

Varmasti koulunkäynnin vaativuus, uskon sen täysin. Nykyään yhä nuorempana pitää yrittää edes arvata, mikä opinto- ja työala kaukaisessa tulevaisuudessa voisi kiinnostaa.

Muutokset oppimisympäristössä, siirtyminen digitaalisiin aineistoihin ja sähköisiin kokeisiin saavat aikaan paljon myönteistä kehitystä. Mutta kaikenlaiset viivästykset, toimintahäiriöt ja yhteensopivuusongelmat aiheuttavat stressiä paitsi muutosten suunnittelijoille, myös niiden kohteille. Eli koulua käyville nuorille.

Kenties koulutusleikkaukset ovat huolettaneet sinua. Miten käy jatko-opintojen, miten käy harjoittelujen, millaiseen maailmaan koulu minua valmentaa?

Myös Eurooppa on murroksessa, brexit uhkaa koulutusvaihtoa ja vapaata liikkuvuutta, jotka olivat Euroopan unioniin liittymisen vahvoja perusteluja.

Suurella tasolla moni asia näyttää hämärältä – on vain luotettava siihen, että asiat järjestyvät ja että tärkeimmät rakenteet kestävät, vaikka niitä ravistellaan. Oletko koskaan miettinyt, mitä nuo koulutuksen ja sivistyksen tärkeimmät rakenteet ovat?

Minulle merkittävintä koulutuksessa on saavutettavuus ja tasa-arvoisuus. Siis se, että asuinpaikasta, sukupuolesta ja varallisuudesta riippumatta kaikki saavat samantasoisen peruskoulutuksen.

Tämä on 1960-luvun lopulla aikaansaadun koulu-uudistuksen tulosta. Nämä keskeiset arvot toteutuvat edelleen Suomessa melko hyvin.

Toisen asteen kouluihin voi nykyoloissa jo olla vaikeampi päästä, mikäli asuu syrjemmällä keskuksista, ja perheen varallisuuskin on tutkimusten mukaan alkanut vaikuttaa esimerkiksi lukioon hakeutumiseen. Kaikilla ei ole varaa lukion oppimateriaaleihin ja tietokoneisiin. Kannatko sinä huolta siitä, riittävätkö perheen rahat sinun kouluttamiseesi?

Voi myös olla, että sinusta tuntuu, ettei kellään muulla ole asiat niin kuin sinulla. Ehkä tuntuu, ettei kenellekään voi kertoa. Ehkä tuntuu, että kaikki korostavat koulumenestystä tienä parempaan tulevaisuuteen, ja pelkäät, että pienikin hervahdus työnteossa kostautuu koko loppuelämän ajan.

Niin ei ole. Ihminen on rakennettu sillä tavoin, että toivoa ja parempaan pyrkimistä on hänestä vaikea sammuttaa. Älä anna kenenkään tehdä sitä.

Kun ajattelen väsynyttä koululaista, joka itsekin joskus olen ollut, ajattelen Jukka Pojan biisiä Älä tyri nyt. ”Älä tyri nyt / älä lyö yli nyt / älä antaudu angstin valtaan”.

Tosin joskus angstikin on hyväksi. Mutta kannattaa pysyä fokuses, niin kuin Jukka Poika kehottaa. Kaikki on vielä edessä; anna tumman hetken tulla ja mennä taas. Hengitä.

Käy koulut ja hanki pätevyys, jaksat kyllä. Lepää aina kun voit. Ja koska olen kirjailija ja kirjallisuuden lukemisen ja tekemisen kautta oman elämäni valon ja ilon löytänyt, suosittelen angstaamisen helpottamiseksi taidetta, lukemista, käsitöitä, mopon rassaamista, joogaa, hiihtoa ja naruhyppyä.

Älä kuuntele niitä jotka sanovat, että elämästä selviää vain hulluna paahtamalla. Etsi omaa iloasi.

Kun maltat mielesi pääset maailmaan kyllä.

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Havaintoja äänikirja- maailmasta

Pörssin yhtiöiden arvo ylitti Suomen bkt:n arvon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...