Valemedialle jätetään aivan liikaa ilmatilaa

Notre Damen tulipalossa nähtiin jälleen kerran, miten valemedioiden ”salaliittoteoriat” ja valtamedioiden ”virallinen totuus” eriytyivät hetkessä kahdeksi aivan omaksi maailmakseen.

Valemediat kytkivät tapahtumat heti Ranskan kirkkoja pitkin kevättä riivanneeseen ”vandalismiin”. Valtamediassa taas ei tuotu tätä kontekstia lainkaan esille, koska viranomaistotuuden takana pysyminen on helpompaa ja turvallisempaa.

Tämän voisi nähdä median normaalina moninaisuutena, jos sitä tapahtuisi siellä täällä ja silloin tällöin. Tulkintojen jakautuminen näyttää kuitenkin liittyvän vain tiettyihin aihepiireihin. Se on lisäksi erittäin jyrkkää: ikään kuin kirjoitettaisiin aivan eri uutistapahtumista.

Tämä nähtiin edellisen kerran Utrechtin raitiovaunuammuskelussa. Valtamedia todisteli loppuun asti teorioita, joiden mukaan kyse olisi ollut laajennetusta perhetragediasta. Valemedia taas puhui alusta pitäen vaarallisesta terroristista.

Valemedia osui tässä tapauk­sessa lähemmäs totuutta, mutta siitä ei voi tehdä sen enempää johtopäätöksiä. Valemedian tarkoituksellisesta harhaanjohtamisesta on paljon todisteita ja usein taustalla näyttävät olevan äärioikeiston nousua hyväksikäyttävän Venäjän poliittiset pyrkimykset.

Pääongelma ei ole kuitenkaan se, että meillä on keskuudessamme valemedia, joka yrittää johtaa ihmisiä harhaan. Pääongelma on se, että valemedialle jätetään niin paljon ilmatilaa tiettyjen uutisten kohdalla.

Esimerkiksi nyt Notre Damen tulipalon yhteydessä olisin halunnut lukea kaiken olennaisen Ranskan kirkkoja kiusanneesta tuhotöiden aallosta valtamedian sivuilta.

Esimerksi se tosiasia, että Pariisin toiseksi suurimmassa katedraalissa, Da Vinci -koodin kuvauspaikkanakin tunnetussa Saint-Sulpicen kirkossa riehui iso selittämätön tulipalo vain kolme viikkoa sitten, olisi ilman muuta pitänyt kertoa Notre Damen palouutisen yhteydessä. Poliisi tutkii tapausta edelleen, mutta palomiesten mukaan jäljet viittaavat tuhopolttoon.

Samoin valtamedian jutuissa olisi ollut hyvä mainita – vaikka vain sivulauseella – se tosiasia, että Ranskassa oli aiemmin tänä vuonna useisiin kirkkoihin kohdistunut ilkivaltaiskujen sarja.

Nyt näihin tietoihin törmäsi vain niin sanotun valemedian uutissivustoilla ja se jätti varmasti monille sen poliittisesti vaarallisen vaikutelman, että valtamedia ei halua kertoa koko totuutta.

Se, että tietoja joutuu nyt onkimaan Breibartin ja Russia Todayn kaltaisilta sivustoilta on lukijan kiusaamista. Se on myös todella aikaa vievää puuhaa, koska jokainen väite pitää tarkistaa paikallisista alkuperäislähteistä.

Esimerkiksi Breibartin maaliskuussa välittämä tieto Ranskan 12 kirkkoiskusta ”viikon sisällä” näytti olevan vain osittain totta. Pystyin itse todentamaan vain neljä iskua (Dijon, Houilles, Nimes ja Lavaur), jotka nekin olivat tapahtuneet jo helmikuussa.

Aivan hömpötyksenä pidin Breibartin väitettä, jonka mukaan viime vuonna Ranskan poliisille olisi raportoitu peräti 875 kirkkoihin kohdistunutta ilkivallantekoa ja päälle vielä 129 ryöstöä sekä 59 hautausmaiden häpäisyä.

Kunnes sitten törmäsin samoihin lukuihin arvovaltaisen The Timesin sivuilla. Jos näin on, miksi ihmeessä tätä ei ole nostettu esille Notre Dame -uutisoinnin yhteydessä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Lapsi ei ole omaishoitaja

Kiinassa kansa tykkää kiinalaisesta

Uusi tv-kanava jäi monilta huomaamatta

Susien suojelu jakaa mielipiteitä voimakkaasti

Joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Voiko ihmisiä ja ihmissuhteita hinnoitella?

Henkinen minäni kaipaa Suomi-draamaa

Kuinka korvata maitotuotteita?

Miksi Yle väheksyy kirjallisuutta?

Onnellinen vainaja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...