Vallihaudan rakennuslupa vaatii kaava­muutoksen

Takkatuli lämmittää. Sinä katsot sitä, niin nätisti makoilet karhuntaljallasi.

Ulkona puhaltaa maailman pahuus, mutta tämä on sinun paikkasi, jossa et ole velkaa kellekään. On vain sinä ja oma koti talo. On vain täydellisyys.

 

Tosiasiassa takkatulen virittäminen on vienyt pari tuntia, ja perkule kohta pitää taas puuta lisätä. Karhuntaljaa ei ole koska epäeettistä/pölyistä/karseannäköistä/kallista.

Ulkona puhaltaa niin, että vinkka käy korviin sisälläkin. Ja todellakin olet velkaa. Asuntovelallisena keskimäärin 180 prosenttia vuosituloistasi.

Miksi se silti tuntuu niin täydelliseltä? Ajatus omakotitalosta.

Pakko saada.

 

Ajankohta on henk.koht. tasolla suorastaan naurettava. Maanmittauslaitoksen mukaan kaikkein eniten omakotitaloja ostavat juuri 34-vuotiaat.

Suomessa on 1,1 miljoonaa omakotitaloa. Niissä asuu 2,7 miljoonaa ihmistä.

Tuskin mihinkään muuhun massaan on niin paljon pyrkyä. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia kansasta tahtoo asua omakotitalossa, mutta tutkimuksia tulee ja menee. Moni joka tapauksessa tahtoo ja toteuttaa.

Omakotitalo on viimeinen askel kohti niin vapaata elämää kuin ikinä. Se on päätös, jonka takia sinusta tulee oman elämäsi keskushenkilö. Itse päätät tiluksistasi, elinpiiristäsi.

Ajatukseen omakotitalosta kuuluu aina ajatus onnellisemmasta elämästä. Se on vain meidän perhe, ei ketään muita.

On pylperöstä, että haave on yhtä älyvapaa kuin se, että pääsisi Bond-tytöksi.

 

Otetaan esimerkki. Maaseudun rauhassakin tapellaan siitä, miten autolla pitää ajaa, kynnetään yhteiset tiet piloille, viritellään yksityistiekylttejä paikkoihin, joihin ne eivät kuulu. Sen ainoan naapurin koira hyökkää lahkeeseen kiinni, kun ajat pyörällä ohi. Kissat pissivät hiekkalaatikkoosi, vaikka virittäisit minkälaisen luvattoman vallihaudan tontin rajalle.

Elämä ei ympärillä lopu, vaikka asuisitkin omakotitalossa.

Arjesta ei tule juhlaa, eikä sinusta elämäsi mestarismiestä. Saakeli, taas joku kaahaa tien pilalle!

On paha paikka huomata, että täydellistä elämää ei ehkä olekaan.

Et saa koskaan sitä tervettä ja kaunista taloa, jonka pihalla voi vippailla rauhassa alasti ja joka on omalla tasamaatontilla järven rannalla ja enintään kolmen kilometrin päässä isolta tieltä ja enintään viiden kilometrin päässä joltain virkeältä paikkakunnalta ja jonka lämmitysjärjestelmä on järkevä.

Elämä on yksi suuri kompromissi. Varsinkin omakotitaloelämä.

 

Omakotitalo liitetään tietysti perhekoon kasvamiseen. Kun tulee lapsia, ei sitä enää missään rivitalonpätkässä ole hyvä olla. Pitää olla oma piha.

Kaksinasuvilla omakotitalo liittyy myös ajatukseen tietynlaisesta vapaudesta ja maaliin pääsystä, niin kuin omallakin kohdalla.

–?Voi pitää meteliä rauhassa, tiivisti tuttuni.

Oli syy mikä hyvänsä, on johtopäätös aina sama: on niitä hommia oikeasti enemmän.

Minullakin, peruslaiskalla ihmisellä, omakotitalo on kaunopiirteinen kuva, johon ei kuulu vaikeita hommia. Ikään kuin karuinkin tontti pysyisi itsekseen kuosissa ja talo priimakunnossa vuodesta toiseen ilman toimenpiteitä.

Samalla kun etsin oman lapsuudenkotini kloonia peltojen, metsien ja järvien keskeltä, muistan miten paljon omat vanhemmat ovat talonsa eteen työtä nähneet ja miksi iän karttuessa tekee mieli takaisin pienempään.

Samalla muistan, miltä haisee, kun pelloille levitellään lantaa. Miltä tuntuu, kun joka paikkaan on vähän liian pitkä matka. Kaikki ne hankaluudet ja vaivannäöt.

Silti kuva on täydellinen. Ehkä se Bond-tytön roolikin vielä napsahtaa.

 

Korjaus: Tämän jutun paikalla oli virheellisesti etusivun vinkkiteksti. Kolumni laitettu sen tilalle 11.11. klo 17.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kadonnutta ammattikuntaa ”kaivaten”

Matalat korot lisäävät eriarvoisuutta

Raakel, myönnä että rakastat

Autoileva lähimmäinen, aikamme mysteeri

Mitä tapahtuu,kun jättiläisetovat kuolleet?

Kumma asuu pikkukaupungissa

Kansainvälisen koulutuksen ihannointi tekee puolikieliseksi

Bostonissa eivät mammanpojat pärjää

Republikaanien haastaja presidentti Trumpille

Haastattelija haastattelee haastattelijoita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...