Vessan yksityiskohta johtaa Sairaaseen Sakkiin

Jotkut asiat vievät alitajunnan oitis menneeseen. Esimerkiksi mandariinin tuoksu tuo välittömästi mieleen peruskouluajan joulujuhlat jolloin oppilaille jaettiin paperipussi jossa oli pieni paketti rusinoita, mandariini ja piparkakku. Jos elettiin nousukautta, mukana saattoi olla myös tikkari – lamakaudella ei tainnut olla edes sitä piparia.

Samoin on olemassa lukematon liuta yksityiskohtia, jotka tuovat mieleen tietyn elokuvan tai tv-sarjan. Näin esimerkiksi marsipaaniukkeli muistuttaa Ghostbusters-elokuvasta ja saven dreijaaminen Demi Mooren ja Patrick Swayzen tähdittämästä Ghost-elokuvasta. Nämä viitteet lienevät sellaista luokkaa, että ne aukeavat kaikille kyseiset filmit joskus nähneille. Moni ymmärtää myös miksi hitsaaminen tuo mieleen tanssielokuva Flashdancen ja kirves Hohdon.

Vähän oudompi mielleyhtymä kohdallani on se, että työpaikkani naistenvessassa on takkipidike, jonka nähdessäni ajattelen aina Sairasta Sakkia -nimistä (Very Bad Things) elokuvaa vuodelta 1998. Siinä polttariseurueen (mm. Christian Slater ja Jeremy Piven) kiihkeä toiminta wc-tiloissa päätyy kohtalokkaaseen prostituoidun takaraivon ja takkipidikkeen kohtaamiseen.

Miksi tämä minulle suhteellisen vähäpätöinen elokuva tulee aina mieleen pidikettä silmäillessäni, sitä en tiedä. Mutta sen tiedän, että ilman mokomaa naulakkoa, en elokuvaa olisi monta kertaa katsomiskokemuksen jälkeen ajatellut. Nyt ajattelen lähes päivittäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Libanonin järkyttävästä tilanteesta pitää puhua avoimesti

Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä.

Lähi-idän räjähdysten kesä päättyi täystuhoon

Koettelemusten tiellä

Videopuhelu ei aina riitä.

Millainen asenne sinulla on elämään?

Miten päiväni väritän?

Loppu on vaarallinen käsite.

Onko minulla ruoka-allergia?

Lupiinipoliisia odotellessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...