Voiko ruoalla edistää leikkauksesta toipumista?

Hei! Olen menossa isoon avoleikkaukseen parin viikon päästä. Voisinko ruokavaliolla jotenkin edesauttaa toipumistani leikkauksesta? T. Timo

Hei Timo! Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet pohtinut myös ruokavalioasioita leikkaukseen valmistautuessasi. Ravitsemuksella voidaan edistää leikkaushaavan parantumista ja toki yleiskuntoa, jotta toimintakyky palautuisi mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.

Haavan paranemiseen elimistö tarvitsee runsaasti energiaa ja suojaravintoaineita, esimerkiksi sinkkiä sekä C-, E- ja B-vitamiineja. Proteiininsaannista on erityisesti huolehdittava, sillä haava kuluttaa elimistön proteiinivarastoja.

Kun leikkaukseen on vielä hieman aikaa, kannattaa ruokavaliosta muokata mahdollisimman monipuolinen, jotta siitä saisi reilusti kaikkia ravintoaineita. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä siis runsaasti jokaisella aterialla ja kalaa, broileria tai kasviproteiininlähteitä parilla aterialla päivässä. Myös rasvan laatuun on syytä kiinnittää huomiota: omega-3 –rasvahapot hillitsevät tulehdusreaktioita. Kasviöljyt, avokado, pähkinät ja siemenet siis mukaan päivittäiseen ruokavalioon ja lisäksi kalaa ainakin kolme kertaa viikossa. Rasvaisia maitotuotteita, punaista lihaa tai voipohjaisia leivonnaisia ei kannata juurikaan syödä.

Leikkauksen jälkeen ruokahalu voi olla huono, mutta riittävä ravinnonsaanti auttaa nopeammin toipumaan leikkauksesta. Samat vinkit pätevät kuin leikkaukseen valmistautuessa: paljon kasviksia (erityisesti tummanvihreitä), täysjyväviljaa, laadukkaita proteiininlähteitä ja pehmeää rasvaa. Näin haavan parantumiseen tarvittavia rakennusaineita on aina saatavilla eivätkä elimistön varastot pääse ehtymään. Esimerkiksi antioksidantit tukevat vastustuskykyä ja sinkki auttaa kudoksen uudistumisessa. Sinkkiä saadaan monesta lähteestä, kuten täysjyväviljoista, pähkinöistä, äyriäisistä sekä maitotuotteista.

Energiaa olisi hyvä saada saman verran kuin ennen leikkaustakin, vaikka aktiivisuuden määrä todennäköisesti joksikin aikaa vähenee. Haava nimittäin lisää energiankulutusta. Laihdutusta ei toipilasvaiheeseen kannata suunnitella, jotta ravintoaineiden saanti pysyy riittävänä.

Jos normaalia, monipuolista ruokaa ei leikkauksen jälkeen jaksa tai voi syödä riittäviä määriä, kannattaa tueksi ottaa apteekista saatavat täydennysravintovalmisteet. Niissä on juotavassa muodossa runsaasti energiaa ja proteiinia. Juotavien vaihtoehtojen lisäksi saatavilla on esimerkiksi keittoja, puuroja, patukoita ja vanukkaita. Ruokia kannattaa tehdä valmiiksi pakastimeen ja ostaa sinne reilusti esimerkiksi pakastevihanneksia, jotta toipilaana ei tarvitse heti ryhtyä kokkauspuuhiin.

Kati Laine on kuopiolainen laillistettu ravitsemusterapeutti. Lähetä kysymys hänelle osoitteeseen kysyravinnosta@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Jyrkkä ei EU:n yhteisille veloille

Olenko siellä minäkin?

Vietettiin perinteisin menoin.

Jes! Koronakesänä Arska-serkku ei tule Domino-paketin kanssa mökkiväen siivellä lomailemaan

Ongelmat eivät ratkea vain rahaa kaatamalla

Mielenterveys-ongelmat eivät tapa

Ollapa jälleen nolostelematon pieni lapsi

Pihani on kuin ripuli.

Tunnista omat vahvuutesi

Saavutettavuudessa paljon korjattavaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

...