Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Savon Sanomissa julkaistiin 11.8. Jouni Backmanin kirjoitus ”Globaali savolainen projekti”. Kirjoitus heijastaa selkeästi tämän ajan yhtä kuumimmista puheenaiheista. Jotain täytyisi tehdä ja
pian! Mutta mitä? Se kyllä kävi selväksi, että Backmanin mielestä tiedemiesten julistuksiin pitäisi sokeasti uskoa ja niiden mukaan toimia.

Itselleni on kuluneiden viikkojen ja kuukausien aikana tullut elävästi mieleen 1970-luvun loppupuolella julkisuudessa tieteen tekijöiden ja median julistama ennustus: ”Öljy loppuu maapallolta vuoteen 2000 mennessä”. Tätä sanomaa media myllytti, poliitikot uskoivat siihen ja laativat lakeja ja määräyksiä.

1980-luvun alkupuolella alettiin öljyä säästää. Asuin silloin Vantaalla rivitaloyhtiössä, joka noudatti viranomaisten suosituksia ja asuntojen maksimilämpötilaksi säädettiin 18 astetta.

Eipä kukaan kyseenalaistanut sitä lämpötilan laskua, vaikka tiedettiin, että talo saa lämmityksensä kaukolämpöverkosta. Tuskin monikaan asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenistä tiesi, millä Vantaan Energia sähkönsä tuotti. Viranomaisten määräyksiä noudatettiin ja asuttiin kylmemmissä huoneistoissa. Hieman viileää oli, mutta siihenkin tottui.

Loppuiko öljy vuoteen 2000 mennessä? Ei loppunut. Voimmeko ylpeillä siitä, että asumalla hieman viileämmässä asunnossa säästimme öljyä tulevillekin sukupolville?

Oma kantani on, ettei siihen ole aihetta. Öljyä on löydetty lisää. Ja tiedemiesten arviot maapallon kuoren alla sijaitsevasta öljymäärästä ovat arvioita, eivät faktoja. Kyseisen öljykriisin positiivinen seuraus oli, että tiedemiehet ja teollisuus ovat tarmokkaasti etsineet, löytäneet ja kehittäneet maan sisältä saatavan öljyn korvaavia tuotteita. Siinä on myös onnistuttu. Öljykriisi edesauttoi kehitystä myös maassamme. Energiaomavaraisuuskin lienee kasvanut.

Seuraavat tuhoskenaariot olivat 1990-luvulla. Pelättiin vuosituhannen vaihtumisen aiheuttavan suuria ongelmia tietojärjestelmiin. Isoja sähkönjakelun katkoksia ennustettiin tulevan. Toki julkisuudessa esitettiin myös mitä hurjimpia maailmanlopun ennustuksia.

Tietojärjestelmiä tarkastettiin ja korjattiin hiki hatussa. Hyvä niin. Mitään katastrofia ei tullut Suomeen, eikä tietääkseni globaalistikaan.

Ja nyt sitten on ilmastonmuutoskauhu, jota halutaan levittää monen tieteentekijän, poliittisen toimijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan taholta. Siihen joukkoon kuuluu näköjään myös Sitran vanhempi neuvonantaja Jouni Backman. No, sana on vapaa ja pelotellakin saa.

Ilmastonmuutospelottelun avainsanoja ovat olleet ”hiilijalanjälki” ja ”hiilinielu”. Hiilidioksidista on tehty pelottelijoiden taholta pahin mahdollisen tulevan globaalin tuhon aiheuttajista. Tähän mennessä ilmastonmuutosvouhotuksella on aikaansaatu tehokkaasti pelkoa ja ahdistusta lapsille, nuorille, ehkä aikuisillekin ja taatusti lisää töitä psykiatreille. Lyhyen ajan vaikutukset ilmastonmuutosvouhotuksesta ovat selvästi negatiivisia.

En epäile hiilidioksidin vaikutusta maapallon lämpenemiseen, mutta maapallon lämpötilaan vaikuttavat monet muutkin seikat. Aurinko on varmasti suurin ulkoinen tekijä maapallon lämpenemisessä. Auringossa tapahtuu koko ajan ja sitä on tutkittu ja tutkitaan edelleen. Säännönmukaisuutta auringon toiminnassa on myös todettu. Auringossa tapahtuviin prosesseihin ihmiskunta ei tiettävästi voi vaikuttaa millään tavalla.

Myös radiotaajuinen säteily lämmittää, kuten hyvin tiedetään. Kuinka on, ilmastonmuutoshysteerikot? Haluaisitteko rajoittaa tavallisten kännyköiden käyttöä, tai ehkä jopa kieltää kokonaan? Entä televisio ja radiolähettimet?

Pitäisiköhän perustaa puolue, jonka pääteema olisi ”Kännykät kaappiin ja kirjekyyhkyset käyttöön”? Löytyykö kannatusta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nuoret tarvitsevat laadukasta tukea valinnoissaan

Yhteinen arvopohja?

Suuruuden ekonomiaa vai turvallista oppimisympäristöä?

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Vihreä elvytys auttaa Suomea nousemaan jaloilleen

Arkkipiispa ei vastaa kaikesta kirkon toiminnassa

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.