11 naista ja 33 lasta eivät ole uhka

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi kesäkuun lopulla, ettei Suomi harkitse tällä hetkellä suomalaisten evakuointia Syyrian al-Holin leiriltä, jossa on 11 suomalaista naista ja heidän 33 lastaan (Yle Uutiset 12.7.).

Berliiniläisen tuomioistuimen päätöksen mukaan Saksan on haettava rikoksista epäillyn Isis-taistelijan saksalainen vaimo ja kolme lasta takaisin kotimaahan Syyriasta al-Holin leiriltä. Perustelujen mukaan Saksan valtiolla on velvollisuus suojella kansalaisiaan. Päätös ei ole vielä lainvoimainen (Yle Uutiset 12.7.).

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Laaja joukko suomalaisia oikeustieteilijöitä on sitä mieltä, että ”valtiolla on ainakin velvollisuus avustaa lapsia ja heidän huoltajiensa tuomisessa maahan” (HS 20.6. Mielipide).

Emeritusprofessori Matti Rimpelä on sitä mieltä, että ”paholaisen pentuina” sata vuotta sitten pidettyjä punaorpojakin kohdeltiin paremmin kuin nyt Syyriaan vietyjä lapsia” (Yle Uutiset 27.6.).

Yksitoista naista ja 33 heidän lastaan ei muodosta kovin suurta uhkaa Suomen turvallisuudelle, sillä naisten ja lasten henkilöllisyydet ovat suojelupoliisin (Supo) tiedossa. Supo kyllä kykenee heitä valvomaan ja seuraamaan.

Berliinin tuomioistuimen päätös on ennakkotapaus, joka ei voi olla vaikuttamatta myös suomalaisten Isis-naisten ja heidän lastensa hakemiseen kotimaahan. Jos on syytä epäillä, että Isis-naiset tai jotkut heidän rikosoikeudellisessa vastuuiässä olevista lapsistaan ovat syyllistyneet rikoksiin, on suoritettava normaali poliisitutkinta, nostettava syytteet ja tuomittava lainmukaisiin rangaistuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.