1990-luvun ei tarvitse toistua

Isäni vaihtoi perheyrityksemme valuuttalainat viime tingassa ennen 1990-luvun valuuttakriisiä, ja yritys selviytyi. Kriisi oli monin tavoin suomalaisen yhteiskunnan käännekohta aivan kuten sotavuodetkin, mutta sen ei tarvitse toistua. Moni asia on toisin nyt.

Käytössämme ovat nyt tukiverkkojen, erilaisten organisaatioiden ja hallituksen myöntämät rahoituspaketit aivan toisessa mittakaavassa kuin tuolloin. Valtion kädenojennuksiin kannattaa suhtautua myönteisesti, vaikka puutteita löytyykin. Jos katsomme koronaviruksen aiheuttamia toimia eri puolilla Eurooppaa, Suomi on kuitenkin ykkössarjassa.

1990-luvun lama tuli 1980-luvun nousukauden jälkeen, ja ehkä siksi yritysten ja yrittäjien perheiden tragediat olivat sitäkin suuremmat. Talot ja omaisuus oli kiinnitetty vakuudeksi, ja näitä linkityksiä oli paljon. Tuhannet yrittäjät päättivät elämänsä oman käden kautta. Kriisi oli suomalaisen yhteiskunnan kriisi, mutta se oli kokonaisen sukupolven kriisi. Tästä ei vieläkään Suomessa ole tehty henkistä tilinpäätöstä.

Tilanne on nyt toinen. Yrittäjäkunta on nuorentunut ja sitä kautta koko ajattelumaailmamme on muuttunut. Jos 1990-luvun lamassa yrittäjät oikeasti leimattiin yksilöinä epäonnistuneiksi, nyt tiedämme, että koronaepidemia ei ole kenenkään syy.

Sosiaalinen media auttaa, mutta myös sekoittaa. Somen hyvä puoli on henkinen kollektiivinen tuki, vertaistuki ja informaatio, mutta myös hurtti huumori. Sitäkin tarvitaan. Joskus on saatava hengähdystaukoa THL:n uutisiin.

On tärkeää, että henkisestä hyvinvoinnista nyt voi puhua ja että auttavia puhelinpalveluita on paljon. Nyt ymmärretään, että yrityksen taloudellinen ahdinko koskee sekä yrittäjän perhettä että työntekijöitä ja heidän perheitään ja laajemmin koko yhteiskunnan verkostoa. Ei ole kuntataloutta ja yksityistä sektoria – olemme oikeasti samassa veneessä.

Some myös sekoittaa ja väsyttää. Jossain menee sen informaation ja disinformaation raja, jota ihminen pystyy käsittelemään. Tämä on havaittu myös Savon Yrittäjien aluejärjestössä. Kun mediassa liikkuu keskeytymättä 24/7 keskeneräisiä päätöksiä ja vajanaista informaatiota, kokonaisuus puuroutuu. Koetamme pitää oman tiedottamisemme tiiviinä.

Miten tästä eteenpäin? Aluejärjestömme ohjeistukset ovat yksinkertaisia: jäitä hattuun ja istu alas, yrittäjä. Jokainen yrittäjä on oman yrityksensä paras asiantuntija ja tämä asiantuntijuus täytyy vain tiivistää.

Kaikki tällä hetkellä olevat rahoitus- ja muut maksujärjestelyt vaativat sen, että yrityksen esitys asioiden muuttamiseksi muuttuu konkreettiseksi. Se ei auta, että yrittäjä soittaa eri organisaatioihin ja kuvailee ahdinkoaan. Vain se auttaa, että prosessit laitetaan liikkeelle.

Viestimme on, että ellet jaksa itse, niin ole yhteydessä yrittäjäjärjestömme ja esimerkiksi Kuopion seudun Uusyrityskeskukseen ja kunnallisiin elinkeinoyhtiöihin. Apua on tarjolla.

Tärkeintä on näkymä eteenpäin. Jos nyt tulevat kevät-kesäkuukaudet ovat koronaepidemian aktiivista kautta, syksyllä käynnistyy uusi jakso. Tämä on semi-koronakausi. Syksyllä toivutaan, elvytään ja lähdetään liikkeelle. Fokus yrityksillä kannattaa olla vuodessa 2021, ja tähän kaikkien tulevien tulevaisuuden suunnitelmien täytyy kilpistyä.

Savon Yrittäjien viesti on, että jos liiketoiminnan perusta on vakaalla pohjalla, kaikki keinot on otettava käyttöön. Yrittäjän on irrotettava maksimaalinen hyöty kaikista olemassa olevista työkaluista. Tulevaisuutta ei pidä pelätä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.