ANTI-festivaali antaa tilaa uudelle ”taiteelle”

Viime viikolla järjestettiin taas kerran ANTI-festivaali, nykytaiteen tapahtuma. Aiemmista vuosista poiketen kävin katsomassa tarjontaa, juttelin tekijöiden sekä tuottajienkin kanssa. Niistä saadut tiedot ovat aika masentavia.

Joistakin performansseista eivät tienneet edes festivaalin työntekijät, mitä teos kuvasi. Kun kävin tekijältä kysymässä, niin hän kertoi kuulemma elämästään, kriiseistään, jne. Hänen teoksessaan voi sitten muutenkin nähdä mitä vain.

Minut valtasi syvä myötätunto, sillä taiteilija on näemmä viettänyt kovin latteaa elämää. Vaatiihan se toki rohkeutta tulla sitä vielä esittelemään.

Samaa tuli tuottajien puolelta, kun keskustelin tapahtumasta.

He sanoivat heti, että teoksista voi löytää ihan mitä vain haluaa löytää, ja ehkä niistä joku saa jotain irti.

Reilua sentään, kun heti kättelyssä myönsivät tappionsa, ettei heillä, eikä sen puoleen edes taiteilijoilla ole mitään sanottavaa.

Nykytaiteen rajattomuus kuvakielen suhteen ja sen kekseliäs käyttö antaisivat loputtomat mahdollisuudet kuvata mitä tahansa ilmiöitä, tunteita, vaikutelmia sekä horjuttaa yleisiä totuttuja käsityksiä noista kaikista ja kaikesta, mitä ei tähän merkkimäärään nyt mahdu listaamaan.

Sen sijaan he menevät yli siitä, missä aita on matalin, koska rahaa työnnetään käteen, vaikkei mitään asiaa olisikaan.

Syntyy pinttyneen tottumuksen rahoittamaa ideavapaata ”taidetta”, joka tosin yleisön edustajien vastaavaa tehdessä tunnettaisiin taideterapiana omakohtaisesta ”elämä ja kriisit” -tematiikastaan.

Tämä on kohde, johon tiukan paikan tullen heilauttaisin punakynää.

Siitä tosin alkaa niin kauhea parku, ettei sitä kukaan muu varmaan uskalla kannattaa, kun pitää olla taidetta, eikä voida sanella, mikä on hyvää taidetta.

Nykyinen rahoituskoneisto nimenomaan päättää, mikä on sitä hyvää taidetta ja on ollut siitä samaa mieltä jo vuosikymmenet.

Uusien tuulten aika saisi nyt koittaa kulttuurissakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.