Ajokorttitutkinto oikeaan suuntaan

Vaikka sote- ja maakuntauudistus on polkenut paikallaan jo yli vuosikymmenen, niin jotain myönteistä lainlaatija sai aikaiseksi, ajokortti- ja kuljettajatutkintouudistuksen.

Liikenne ja Viestintäministeriön mukaan säädökset mahdollistavat uusien vaihtoehtoisten opetus- ja oppimismenetelmien käytön. Tarkoituksena on tehdä myös ajokortin hankkimisesta halvempaa.

Vanhan lain mukaan ajokortin suorittamiseen vaadittiin kaikilta 19 tuntia teoriaopetusta ja 18 tuntia ajo-opetusta sekä kahden vuoden aikana suoritettava harjoittelu- ja syventävän vaiheen opetus, joka kesti 11 tuntia. Nyt pakolliset vastaavat tuntimäärät ovat 4 ja 10 tuntia. Jo kortin saaneilta syventävän vaiheen opetus jää kokonaan pois.

Lähes tarpeeton syventävän vaiheen opetus onkin nostanut ajokortin hankkimista lähes kolmasosalla. Kun jo ajoluvan saanut kuljettaja on selvinnyt liikenteessä lähes kaksi vuotta, niin syventävän vaiheen opetus tuntui kortin saaneesta pelkältä rahastukselta. Se lieneekin vanhaan asetukseen saatu pelkästään autokoulujen vaatimuksesta.

Uudessa laissa insinööriajon merkitys kasvaa, ja vähemmillä tuntimäärillä ajamaan oppinut voi saada kortin jopa alle puoleen hintaan nykyisestä. Mikäli ajamaan oppiminen tuottaa vaikeuksia, on harjoittelumääriä lisättävä tarpeen mukaan vaikka yli entisten pakollisten määrien.

Autokouluille uusi järjestelmä tulee tuottamaan vaikeuksia ja se saattaa johtaa jopa niiden vähenemiseen, koska pakolliset tuntimäärät putoavat alle puoleen entisestä.

Heinäkuun alussa uudistui myöskin taksin toiminta radikaalisti. Jatkossa kuka tahansa voi pienillä järjestelyillä toimia taksina melkeinpä millä kulkupelillä hyvänsä. Ei tarvita enää taksin tunnuksia, ei taksamittareita, eikä vähäisimpiäkään asiakaspalvelutaitoja. Ellei etukäteen tule sopineeksi kyydin hintaa, voi kuski ajella missä hyvänsä ja vaatia palvelusta kuinka paljon tahansa ja joudut sen maksamaan.

Maaseuduilla tulee olemaan paljon vanhuksia, jotka tulevat aivan lain sallimina ryöstetyiksi. Siellä kilpailutuskaan ei toimi ja saa olla tyytyväinen jos saadessaan paikalle yhdenkin taksin.

Nykyisistä valepoliiseista, jotka urkkivat vanhuksien pankkitunnuksia saattaa hyvinkin pian tullaa taksiyrittäjiä. Pankkitunnuksien urkkiminen on rikos, mutta suurenkin ylihinnan periminen mummoilta ja papoilta on aivan laillista ryöstöä.

Taksialan villiksi vapauttaminen oli lainlaatijalta melkoinen kömmähdys, joka olisi peruttava mahdollisimman pian. Villi meininki avaa rikollisuudelle markkinat, joita hämärämiehet osaavat käyttää hyväkseen.

Kalevi Lätti

Pieksämäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Viinakortti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.