Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

”Ikävä kyllä emme voi maksaa kirjoittajille palkkaa.”

Tämän vastauksen olen saanut kolmelta suomalaiselta lehdeltä ja antologiaa suunnittelevalta yhdistykseltä kuukauden sisällä. Samanaikaisesti artikkeleiden tai runojen kirjoittajilta odotetaan täyttä sitoutumista työntekoon minimissään kuukaudeksi (esimerkiksi Agricola-verkon kautta moni taho pyytää sitoutumista jopa vuoden 2020 alkuun) ja valmiutta muokata töistään lehden tai yhdistyksen agendaa vastaavia, jolloin tekijästä ja hänen edustamistaan arvoista ei jää mitään jäljelle.

Taustalla on kuitenkin aina joku suomalainen, joka saa rumban pyörittämisestä palkkaa, joka on kuukausitasolla keskimäärin kahden ja puolen tuhannen paikkeilla tai yhdelle taholle on myönnetty rahoitus.

Miksei tällaiseen räikeään työelämän epäkohtaan ole vieläkään vuonna 2019 puututtu? Kyse ei ole opiskelijoiden harjoittelusta, vaan oikeasta lehtityöstä ja kirjallisuustoiminnasta. Se on tapauskohtaisesti joko tieteellistä tai taiteellista, mutta työntekoa joka tapauksessa, josta tekijän tulisi saada edes näennäinen korvaus, vaikka kymmenen euroa per kirjoitettu sivu.

On törkeää, että päätoimittajat ja yhdistysten asiamiehet edes pyytävät kirjoittajia ”unohtamaan itsensä” ja luomaan ainoastaan heidän agendaansa ajavia kirjoituksia, jos eivät samalla ole valmiita tällaisesta ”sielun myymisestä” maksamaan edes pientä korvausta.

Kuka tällaisen ”harjoittelun” maksaa? Se on valtio, jos tekijä ei saa työstään rahaa pakollisten menojen kattamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuka kasvattaa lapsesi?

Luonnonsuojelu ei ole metsätuhojen syy

Toveria ei jätetä politiikassakaan

Sotilaat testaavat, me maksamme

Luonnollinen bioydinvoima on jo arkipäivää

Potilas usein turvaton

Työllisyysaste ei nouse sormia napsauttamalla

Kadotetut lapset takaisin

Irti ilmastopessimismistä

Uskontoa vai ekumeniaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.