Alkaa omasta maasta

Ruokaturva koostuu ruoan saatavuudesta, ruoan saatavuuden jatkuvuudesta sekä ruoan laadusta, sopivuudesta ja ravitsevuudesta. Maailmassa ei ole maata, jossa ruokajärjestelmä olisi suljettu. Ruokaa tuodaan ja viedään aina jossain määrin. Kriiseihin varautuminen edellyttää tiettyä omavaraisuuden tasoa. Suomalainen maatalous on Suomen omavaraisuuden edellytys.

Globaali kaupungistuminen muuttaa ruokajärjestelmiä. WHO:n mukaan kaupungeissa liikutaan ja tehdään fyysistä työtä vähemmän kuin maaseudulla. Kaupungeissa kuluttaminen siirtyy kaloritiheisiin ja prosessoituihin ruokiin ja kaupungeissa myös syödään enemmän eläinperäisiä tuotteita kuin maaseudulla.

Kaupunkiviljelystä on tarjottu ratkaisua ruokajärjestelmän ongelmiin. Tutkimustietoa kaupunkiviljelystä on vähän, mutta arviot sen mahdollisuuksista ruokaturvan parantamiseksi eivät ole rohkaisevia. Yksittäisille kotitalouksille sillä saattaa olla merkitystä, mutta suuremmassa mittakaavassa ei.

Ruoan tuottamisen irrottaminen maaperästä ja auringonvalosta ovat marginaali-ilmiöitä globaalin ruokajärjestelmän kannalta. Laadukas peltomaa on aurinkopaneeli ja nurmea syövä nauta bioreaktori, joiden järkeviä korvaajia ei ole vielä näköpiirissä.

FAO ja OECD arvioivat, että lihan kulutus kasvaa väestönkasvun tahdissa. Sen sijaan maidon kulutus kasvaa väestönkasvua nopeammin, erityisesti Intiassa. Teollistuneissa maissa kotieläintuotteiden kulutus on arvioiden mukaan kääntymässä lievään laskuun.

e2 Tutkimuksen tekemä raportti toteaa, että ruokajärjestelmämme on epäkunnossa, kun se ei pysty takaamaan riittävää toimeentuloa suomalaisille viljelijöille. Ei siitäkään huolimatta, että maatalous on parantanut tuottavuuttaan merkittävästi. Tuottavuushyöty on Luonnonvarakeskuksen mukaan valunut ruokaketjun muille osille alhaisina hintoina.

Harva yhteiskunnallinen asia on yksinkertainen, eikä niihin ole yksinkertaisia ratkaisuja. Ruokaketju on monimutkainen yhtälö, jossa maatalouden kerroin ei voi vuodesta toiseen olla pienin. Mikäli kotimainen maatalous poistetaan suomalaisesta ruokaketjusta, joutuu ruokaturvan lisäksi muukin ketju ongelmiin. Vaikka tällä hetkellä tekisikin kovaa tulosta, maatalouden kustannuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.