Altistuneen arki on ankeaa selviytymistaistelua

Kerron päivästäni koulussa, joka sijaitsee Savossa. Herään ja valmistaudun päivään. Otan hoitavat astmasuihkeet ja allergialääkkeen ja nenään kortisonisuihkeen.

Kouluun menen pyörällä. Vaikka pakokaasut hönkivätkin naamalleni, on syksyinen tuulinen sää parasta mitä tiedän, vaikka luonnon omat homeet valtaavat minut.

No koululla, vihdoin. Pyörätelineeltä on vain muutama kymmenmetrinen tupakkapaikalle. Toivottavasti tupakoitsijat kuulevat, kuinka yskälläni ilmoitan, että tumpatkaa jo kaikki tupakkinne ja alkakaa tajuta, mitä se aiheuttaa teille. Passiivinen tupakointi on jotain järjetöntä, jonka voi toiselle antaa lahjaksi.

Avaan koulun oven, äkkiä tämä hapeton pieni eteinen ohi. Tunnistan jonkin homeen hajun siinäkin. Aula on täynnä ihmisiä. Hiuslakan tuoksua, hajuvesiä ja partavettä, kunnon kemikaaliallas. Laitan nopeasti takkini naulakkoon ja sujahdan wc:hen. Sisäänhengityksellä imen Buventolia ja ajattelen, miten jaksaisin vielä 8 tuntia tätä kuplaa.

Ensimmäiset tunnit menevät sumussa, katson kelloa, välillä näen siinä neljä viisaria. Joku aivastaa, toinen yskii. Välillä nuokun tunneilla ja kahvipausseilla livahdan ulos ottamaan muka parempaa ilmaa. Myös toisessa tupakkapaikassa on jengiä. Nuoret miehet vetävät niin että rintakehät nousevat ilmaan.

Eikös tämän koulun pitänyt olla savuton? Miksi kummassa noita pönttöjä vielä laitetaan tänne, antaisivat sakon uhalla kiellon kaikille polttajille. Savuton Suomi 2030. Jos olisin pääministeri, niin olisin jo kieltänyt tupakoinnin opiskelualueella.

Kierrämme toisiin luokkatiloihin pihan sivusta. Osa koulukavereista tulee suoraan tupakkipaikalta, hyi miten se voi haista.

Pieni, kylmä ja hapeton paikka, päätä alkaa särkeä niin kuin aivopuoliskoita sahattaisi toisistaan. Kipu hakkaa minut henkisesti rikki, fyysisesti kestän mitä vain. Tiedän, että kun pääsen kotiin, on olo niin kuin olisin jäänyt rekan alle.

Sellaista olen kestänyt jo vuosia. Lihakset tuntuvat raskailta, niska on jäykkä. Polvet ja nivelet poksuvat ihan kuin lihaksia ei olisikaan niiden apuna. Kuulen seuraavana päivänä toisilta, että osalla oli vuotanut silmät, toisella korvat menneet lukkoon. Terve tila todella.

Koulupäivä on pulkassa ja menen uskollisen pyöräni luokse. Takki on tyhjä. Olenko oppinut tänään mitään? Kaikki tuoksut ja hajut työllistävät aivosoluja aivan liikaa, ne ärsyttävät minua niin kuin joku uhmaikäinen kakara. Tämä vie minulta voimat.

Ei auta mitenkään, jos käyn sanomassa terveydenhoitajalle oireista. Ehkä hän voi ne kirjata tietokantaan, mutta se on vain pisara meressä. Jos jokainen kävisi kertomassa oireistaan, meidät otettaisiin huomioon.

Jos olet nyt terve vielä, ensi viikolla olet vielä altistuneempi. Toivottavasti muutkin heräävät tähän pian. Ei ole sellaista flunssaa tai tukkoisuutta, joka vain jatkuu, ei pääkipua, joka tulee vain, kun istuu koulunpenkillä.

Ei ole koulun kuntotarkastusta ilmoitustaulussa, ei sellaista saada kenen vaan tietoon. Miksi piilotella ongelmia, kun ne oireet näkyvät meissä?

Onneksi tulevat viikot ovat koulusta vapaata, mutta jaksanko mennä harjoitteluun? Tieto sisäilmasta on jo etukäteen, terkkarin mielipide asiaan ”Onhan rakennus jo vanha”. Olenko valmis kokeilemaan ja rikkomaan vielä lisää terveyttä?

Valmis hoitaja vai potilas 2021?

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.