Alueiden kurjistaminen on lopetettava

Pääkaupunkivetoisesta keskittämismallista on päästävä koko maata tasaisemmin kohtelevaan aluepolitiikkaan. Meidän pitää tunnistaa, että alueet ovat taloutemme vetureita, joita täytyy kehittää omista lähtökohdistaan.

Esimerkiksi kokoomuksen Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa kaupunkipolitiikkaa ja valittelee asumisen kalliutta metropolialueilla. Silloin ei kannattaisi ajaa maaseutua ja pikkukaupunkeja kurjistavaa politiikkaa. Kun kaikki suuret kaupungit kamppailevat kasvukipujensa parissa, ei palveluita ja työpaikkoja pitäisi todellakaan keskittää enää pääkaupunkiseudulle.

Nyt seutukaupungit ja pienemmät taajamat tuskailevat työvoimapulassa ja ihmettelevät, minne palvelut katoavat, vaikka käyttäjiäkin olisi. Maaseudulla perusinfran rapistuu käsiin. Alueemme vahvoja työllistäjiä ovat maa- ja metsätalous, saha-, kone- ja metalliteollisuus. Ne vaativat sen, että tiestö on kunnossa.

Elintarvikkeet ja teollisuustuotteet pitää saada maailmalle, jotta ihmisille riittää elantoa ja maallamme veronmaksajia. Siksi on käsittämätöntä, että julkisen vallan ylläpitämillä teillä paukkuvat renkaat ja iskarit, eivätkä edes ambulanssit pääse aina pelastamaan apua tarvitsevia. Voimme vain rukoilla Finnpulpin tuovan alueelle paitsi töitä, myös tiestöllemme rahaa, kuten Äänekosken biotehdas on tuonut Keski-Suomessa.

Tulevassa hallituksessa soisi istuvan ihmisiä, jotka ymmärtävät, että metropoli- tai suurkaupunkikeskeinen ajattelumalli lyö korville Suomen talouden perinteisiä moottoreita ja ihmisiä, jotka saavat niistä elantonsa. Keskittämispolitiikka nostaa asumisen hintoja suurkaupungeissa ja toisaalta tuhoaa kiinteistöjen arvot muualla maassa. Talous ei voi kasvaa, jos työntekijöiden on muutettava pois kotipaikkakunniltaan, eivätkä yritykset saa enää työntekijöitä.

Alueiden kehittäminen niiden omilla ehdoilla on todellista elinvoimapolitiikkaa.

Juho Pahajoki

Varapuheenjohtaja

Pohjois-Savon Keskusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.