Alueiden vahva rooli säilyy

Pääkirjoituksessa todettiin, että keskushallinto haluaa kahmia valtaa itselleen, eikä sillä ole osaamista maakuntien asioissa (SS 7.5.). Kirjoitus viittasi mm. uudistukseen EU:n aluekehitys- ja sosiaalirahastojen tukien jaossa.

EU-rahoitus vahvistaa kuntien ja alueiden edellytyksiä aluetalouden uudistamiseen ja kasvuun.

Tavoitteen toteuttamiseen tarvitaan niin maakuntia kuin keskushallintoa.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok.) esityksestä hallinnon kehittämisen ministeriryhmä linjasi helmikuussa, että alueilla tehdään jatkossa entistä suurempi osa hankepäätöksistä myös Euroopan sosiaalirahaston hankkeissa. Aluekehitysrahaston hankkeissa alueiden vahva rooli säilyy edelleen.

Pääkirjoituksen tulkinnasta poiketen valtakunnallisten hankkeiden osuutta ei siis olla lisäämässä. Sitä paitsi maakunnan yhteistyöryhmän asemaa vahvistetaan lausunnon antajana, mikä korostaa alueellista kumppanuutta myös valtakunnallisissa hankkeissa.

Rakennerahastohankkeista päättävät siis edelleen maakunnan liitot ja ely-keskukset, jotka tuntevat oman alueensa toimijat ja kehittämistarpeet. Työ- ja elinkeinoministeriö ei päätä hankkeista.

Ministeriöiden strateginen tehtävä on yhteensovittaa rakennerahastotoimintaa muuhun valtion varoin rahoitettavaan toimintaan. Tarvitaan yhteistä näkemystä esimerkiksi siitä, miten innovaatio- tai työllisyyspolitiikkaa toteutetaan.

Suomi neuvottelee parhaillaan EU:n kanssa rahoituksesta ohjelmakaudella 2014-2020. Tavoitteena on saada oikeudenmukainen ratkaisu ja turvata Itä- ja Pohjois-Suomen erityisrahoituksen jatkuminen nykytasolla.

EU:n päätöksiä odotetaan loppuvuodesta. Sen jälkeen hallitus päättää rahoituksen jakautumisen yhtäältä Itä- ja Pohjois-Suomelle sekä toisaalta Etelä- ja Länsi-Suomelle. Rahoituksen painopiste on jatkossakin Itä- ja Pohjois-Suomessa, eikä se riipu hallinnointimallista.

Kaisa-Leena Lintilä

Aluekehitysjohtaja

Työ- ja elinkeinoministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.