Alzheimer eksyttää ihmisen

Kun eksyy metsään, sitä hämmentyy, hätääntyykin. Epäusko ja outous valtaavat mielen, ihminen on ainakin hetken aikaa eksyksissä itsestään. Näin käy Alzheimerissakin. Siinä tuntemattomaan ja pelottavaan metsään joudutaan yhä syvemmälle. Tuttuja maiseman muotoja on yhä vaikeampi havaita, oikeaa tietä ei löydy.

Etenkin sairauden alussa ja sen kehittymisen aikana elämä koetaan kummallisessa, häilyvässä ja raastavassa epävarmuudessa. Kysymyksiä nousee mieleen: mitä minulle on tapahtumassa, kun en saa mistään otetta? Se aika on sairastuneelle rankinta. Tiiviisti mukana oleva huoltaja saa osansa.

Kivut ovat mielellisiä, uhkaavia, päälle kaatuvia harhoja. Ulkoinen vastustava ja voimallinenkin käytös hoitajaa kohtaan on puolustautumista harhoja vastaan.

Lisa Genovan romaanin Edelleen Alice päähenkilö, Alzheimeriin keski-ikäisenä sairastunut professori Alice Howland kykenee vielä pitämään oivallisen puheen ennen kuin minuus, tuo ennen niin viheriöivä pelto, alkaa peittyä tihenevään sumuun:

”Minä kamppailen. Kamppailen pysyäkseni mukana – pysyäkseni kosketuksessa entiseen minääni. Kehotan itseäni elämään hetkessä – enkä oikein muuta voikaan kuin elää hetkessä. Nyt kaikki alkaa kadota. Kuten voitte kuvitella tai kuten tiedätte, se on helvetillistä ja pahempaa on edessä.”

Lapin Pellossa olevan Orankin kansainvälisen taidemetsän muutamat ihmishahmot kuvaavat koskettavasti ajan mukana etenevää vanhenemista ja haurastumista. Erityisesti satuttaa Essi Korvan vuonna 2012 luoma kipsiveistos villin näköisestä nuoresta tytöstä, jonka kasvoilta ja silmistä kuvastuu eristyneisyys, eksyneisyys ja pelokkuus. Tyttö pakenisi ja piiloutuisi niiltä sijoilta jos voisi. Talvien ja kesien vuorottelut ovat jo hajottaneet jalan. Vuosi vuodelta tuho etenee, teos-ihminen haurastuu ja hajoaa. Luonto ottaa haltuunsa luomansa sen kaikissa ulottuvuuksissa, sairauksienkin kautta.

Tämä sopii myös Alzheimeriin. Karkuun ja piiloon ei pääse, vaikka kauhistuttaa. Tosin välillä valo siivilöityy kirkkaana puiden lomitse ja valaisee mielen maiseman.

Jos ulkoiset olosuhteemme ja sisäiset tiedolliset valmiudet olivatkin täysin poikkeavat Alice Howlandiin ja ympäristöönsä nähden, sairauden ilmeneminen ja alkuvuosien eteneminen olivat perheessäni hyvin samanlaisia.

Sairaus ei valikoi maanosaa, rotua, kaupunkilaisuutta tai maalaisuutta. Ei aina takuuvarmasti edes sitä, minkä verran kukin aivojaan käyttää. Aivojaan vaivanneet korkeakoulutetut ja valtioiden päämiehet ovat sairastuneet siinä kuin halonhakkaajat tai riisinviljelijät, vaikka tilastollisia eroja löytyykin. Iän mukana seuranneen aivoterveyden menettäminen sumensi teräväpäisen Urkkimmekin.

Aivot – rankasti kuormitetut mielen ja minuuden fyysiset elimet – ovat sairauksille vapaata riistaa muiden elinten tavoin. Vähitellen sairaus etenee johonkin kuoleman ja elämän välitilaan, jossa sairas ei ymmärrä olevansa sairas. Se on helpottavaa hänelle, vaikka lähiomaiset kokevat menettävänsä hänet yhä kauemmas.

Omaishoitajana olen elänyt osan Alzheimeria sairastaneen läheiseni kokemista tunnoista, toisaalta käynyt läpi oman syöpäni jatkuvine jälkiseurauksineen. En liioittele sanoessani eläneeni Alzheimerin läheiseni kautta itsessäni syvemmin ja rankemmin kuin syöpäni.

Jos kahdesta sairaudesta voisi valita, valitsisin syövän, vaikka tietäisin, ettei parannuskeinoa ole. Ei sitä ole Alzheimerissakaan. Siinä menettäisin eletyn elämäni ja itseni eläessäni. Siitä huolimatta tulisi elää, vaikka oikeastaan ei voi elää. Toisaalta Alzheimer armahtaa kuolemakäsityksen ilmeisimmin kadotessa, syövissä tietoisuus kuolemasta voi säilyä loppuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.