Ankea tulevaisuus edessä?

Olemme kiertäneet kutsuttuina vanhusten hoivakodeissa gramofonin kanssa esittämässä pientä virkistävää ohjelmaa noin viiden vuoden ajan muun muassa Varkaudessa, Nilsiässä ja Kaavilla.

Asukkaiden kuulemiset ovat olleet rikkautta myös meille. Kyselemme muistoja heidän pitkän elämänsä varrelta, ja vähitellen niitä nousee esiin. Ei saa olla tulenpalavaa kiirettä. Kahvit juodaan ja pistetäänpä tanssiksi ja lauluksi vanhan gramofonin rahisevaa musiikkia kuunnellen asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Vierailut, läheistenkin, ovat kuulema vähäisiä, samoin viriketoiminta. Meistä tulee liian nopeasti toimintakyvyttömiä, kertovat ikäihmiset. Hoitajan ammatti ei ole enää kutsumustyötä, vielä vähemmän rahanahneuden vallatessa alan pienten puolustuskyvyttömien ihmisten kustannuksella.

Asukkaat eivät uskalla kertoa mielipiteitään ääneen. Heidän huoneensa saatetaan lukita päiväksi, eivätkä he pääse sinne levähtämään. Vankejakin käytetään ulkona päivittäin, entä vanhuksia ja vammaisia? Missä lienee todellinen toiminnan valvonta?

Päättäjien tulee herätä. Koskee tämä teitäkin, kun nuoruus ja viisaus on ohitsenne. Tietänette tarkasti, millaisia sopimuksia allekirjoitatte palvelufirmojen kanssa.

Koivukoti Tuusniemellä on mielestämme esimerkillinen koti asukkailleen. Toivottavasti toimintatapa ei siellä muutu.

Matti Kaavilta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.