Ankea tulevaisuus edessä?

Olemme kiertäneet kutsuttuina vanhusten hoivakodeissa gramofonin kanssa esittämässä pientä virkistävää ohjelmaa noin viiden vuoden ajan muun muassa Varkaudessa, Nilsiässä ja Kaavilla.

Asukkaiden kuulemiset ovat olleet rikkautta myös meille. Kyselemme muistoja heidän pitkän elämänsä varrelta, ja vähitellen niitä nousee esiin. Ei saa olla tulenpalavaa kiirettä. Kahvit juodaan ja pistetäänpä tanssiksi ja lauluksi vanhan gramofonin rahisevaa musiikkia kuunnellen asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Vierailut, läheistenkin, ovat kuulema vähäisiä, samoin viriketoiminta. Meistä tulee liian nopeasti toimintakyvyttömiä, kertovat ikäihmiset. Hoitajan ammatti ei ole enää kutsumustyötä, vielä vähemmän rahanahneuden vallatessa alan pienten puolustuskyvyttömien ihmisten kustannuksella.

Asukkaat eivät uskalla kertoa mielipiteitään ääneen. Heidän huoneensa saatetaan lukita päiväksi, eivätkä he pääse sinne levähtämään. Vankejakin käytetään ulkona päivittäin, entä vanhuksia ja vammaisia? Missä lienee todellinen toiminnan valvonta?

Päättäjien tulee herätä. Koskee tämä teitäkin, kun nuoruus ja viisaus on ohitsenne. Tietänette tarkasti, millaisia sopimuksia allekirjoitatte palvelufirmojen kanssa.

Koivukoti Tuusniemellä on mielestämme esimerkillinen koti asukkailleen. Toivottavasti toimintatapa ei siellä muutu.

Matti Kaavilta

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.