Arkisin keinoin vieraan pelkoa vastaan

Savon Sanomien pääkirjoitus Rasismin tiedostaminen ongelmaksi on hyvä alku käsitteli rasismia yleisen mielipiteen näkökulmasta, eli koetaanko se Suomessa ongelmana (SS 3.7.). Uusin USA:sta alkanut liike on lisännyt rasismia ongelmana pitävien joukkoa ja markkinoille levinnyt pyrkimys irrottautua sen ilmentymistä lisää mielenkiintoa siihen.

Yleisen valistuksen ja tasa-arvoa tukevien rakenteiden ohella arkiset asenteet, esimerkit ja käyttäytyminen vaikuttavat ratkaisevasti rasismin ilmentymiin. Ihmisten yhteiselon puitteet ja välttämättömyydet, ”pakot”, miten lähelle toista täytyy mennä, tutuksi tuleminen vaikuttavat suuresti ihmisten kokemukseen ja mielipiteeseen muista.

Omat kokemukseni rasismista tai oikeammin sen puutteesta perustuvat perheemme olosuhteisiin ja elinkeinoihin 1950-luvulla, jolloin olin pikkupoika. Äiti oli täysin pikkutilan arkeen keskittynyt, isä teki hevos- ja muuta eläinkauppaa, lapset olivat koulusta vapaaksi jääneen ajan kiinni tilan töissä ja usein mukana myös isän kauppareissuilla ja hevosmarkkinoilla.

Näillä reissuilla ja myös meillä kotona kohtasimme hyvin monenlaisia ihmisiä: isoja isäntiä ja emäntiä, mökinukkoja ja -muijia, romaneja, kulkumiehiä, kaupustelijoita, markkinapinnareita. Yhtään ihmisryhmää en kokenut meillä syrjittävän enkä pelättävän, keneltäkään ei suljettu ovea, kaikille löytyi ateria ja yösijakin tarpeen vaatiessa. Tietenkin ihmisistä puhuttiin kriittisestikin mutta yksilöinä, ei jotakin koko ryhmää määrittelevästi.

Tuohon rasismin, ennakkoluulon, vierasvihan täydelliseen puuttumiseen vaikutti tietysti yhteisen intressin, kaupanteon olemassaolo. Kauppaa ei synny, jos halveksii tai pelkää kauppakumppania.

Huolimatta tuon ihmisjoukon alhaisesta koulutustasosta ajattelen vieläkin, että vaikuttamassa oli myös runsaiden kontaktien tuloksena syntynyt valistunut ihmiskäsitys, yhteisyyden kokemus, aito ymmärrys ihmisyydestä.

Niin tärkeätä kuin onkin lainsäädännön ja yleisen valistuksen keinoin torjua rasismia, vain tiivis, arkinen, riskejäkin ottava eri ihmisryhmien välinen kanssakäyminen luo pohjan tasa-arvolle ja pudottaa pohjan populistijohtajien vihaa kylväviltä yleistyksiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.