Asiantuntijatyötä

Suomeen on saapunut pakolaisina suuri joukko monitaitoisia ihmisiä. Aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi tuleminen vaatii suomen kielen oppimista. Suomi on haasteen edessä: miten tulijoiden kielenopiskelu saadaan järjestettyä? Vastaukseksi on väläytelty vapaaehtoistyötä, koulutuksen lyhentämistä ja verkko-opiskelua.

Lukuisat suomalaiset ovat aloittaneet vapaaehtoisen kielenopetuksen vastaanottokeskuksissa. Vapaaehtoisten tarjoamalla opetuksella onkin tärkeä rooli kotoutumiskoulutuksen lisänä tai rinnalla tapahtuvana integroivana toimintana. Koulutettuja kielenopettajia he eivät kuitenkaan korvaa. Tavoitteellinen kielenopetus tulee säilyttää opettamisen ja suomen kielen ammattilaisilla. Näin varmistetaan kielenopetuksen laatu.

Kielen oppiminen on prosessi, joka vie väistämättä aikaa. Nykyisen kotoutumiskoulutuksen pituus riittää juuri ja juuri auttavan peruskielitaidon saavuttamiseen. Jos opiskeluaikaa lyhennetään, pusketaan työmarkkinoille ihmisiä, joiden kielitaito on vielä hyvin keskeneräinen. Voidaan kysyä, kuinka haluttua työvoimaa tällaiset henkilöt ovat. Puutteellinen kielitaito sulkee myös ammattioppilaitosten ovet.

Kielenoppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Verkkopohjaisilla kielikursseilla voi olla paikkansa tilanteessa, jossa mahdollisuutta lähiopetukseen ei ole. Itsenäinen sähköinen kielenopiskelu vaatii kuitenkin hyviä opiskelutaitoja ja tietoteknisiä valmiuksia.

Rikkinäisen infrastruktuurin alueilta tulevilla pakolaisilla nämä taidot ovat usein heikot. Toimivan kielitaidon saavuttaminen verkko-opiskelun avulla on suurimmalle osalle valtasuomalaisistakin mahdotonta.

Sähköiset materiaalit toimivat hyvin lähiopetuksen rinnalla. Aitoon vuorovaikutukseen käyttäjänsä kanssa ne eivät vielä kuitenkaan kykene. Siihen tarvitaan ammattitaitoisen opettajan vetämää lähiopetusta.

Marja-Terttu Lounavaara

Puheenjohtaja

Suomi toisena kielenä -opettajat ry

Puheenjohtaja

Sari Hyytiäinen

Äidinkielen opettajain liitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.