Asuminen kallistuu Kuopiossa kovaa vauhtia

Kuopion Vesi on korottamassa veden käyttö- ja perusmaksuja 1.7.2009 alkaen keskimäärin kahdeksan prosenttia. Viime vuoden lopulla nousivat mm. kaukolämmön hinta neljänneksen, ja jätemaksut viisitoista prosenttia. Yksittäisten kustannuslajien maksut lokeroituvat helposti, jolloin kokonaisuus hämärtyy.

Asumiseen liittyvät maksut ovat nousseet moninkertaisesti yleiseen hintakehitykseen verrattuna. Kiinteistöverorasituksen kasvu yhdessä arvonlisä-, energia- ja jäteverojen sekä muiden kunnallisten maksujen kanssa vie Kiinteistöliiton mukaan jo nyt yli puolet taloyhtiöiden vastikkeista.

Kuopion kaupungin liikelaitosten tuloutustavoitteita on päätetty kasvattaa jo vuodelle 2009 ja kullekin toimialalle on ilmoitettu lisätuloutustavoitteet.

Asumiskustannuksissa avainasioita ovat kustannusvastaavuus ja maltillisuus. Emme hyväksy hintojen perusteetonta paisuttamista, jolla kompensoidaan kunnalliseen tuloveroprosenttiin kohdistuvaa korotuspainetta. Kuopion rakennuskanta on suurelta osin saavuttanut peruskorjausiän ja näin ollen kiinteistöjen korjaaminen vaatii asukkailta suuria lisäkuluja muutoinkin.

Lisäkustannuspaineet rokottavat kuopiolaisten kukkaroita ja vaikeuttavat pitkäjänteistä kiinteistönpidon tavoitetta - koko ajan kunnossa pidettävää kiinteistöä.

Veijo Hyvärinen Puheenjohtaja Pohjois-Savon Kiinteistöyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

ArkiKoronan jälkeinen aikaHenkisesti notkea kansakuntamme on valmis astumaan näiden nykyisten hankaluuksien läpi uuteen aikaan. Siinä ajassa koulu päättyy vappuun, joka siirtyy vanhan juhannuksen paikalle. Saadaan vähän kirittyä umpeen kevään oppimisvajett

Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Kustannustalkoita ja kauppa-autoja avuksi koronaan

Itsenäisyysajan kuudes pandemia meneillään Suomessa

Mökkiläiset ovat maaseudun mahdollisuus

Sosiaali- ja terveyspalvelut turvattava poikkeusoloissakin

Rakentamisen merkitys Suomelle on suuri

KulttuuripääkaupunkiOuto veto PielavedeltäPielaveden olisi nyt kiireesti hakeuduttava Pohjois-Suomen lääniin. Menivät lyömään kiilaa Itä-Suomen yhteiselle kulttuurihankkeelle.

Tasapuolisuutta yrittäjien tukemiseen

Korona kiristää EU-maiden välejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.