Aukkohakkuut tulisi kieltää

Seppo Kotilainen väittää, ettei Suomessa aukkohakkuiden kieltäminen pelasta maailmaa (SS 2.11.). No ei pelasta, mutta pelastaisi nyt jo hyvin monta ennen yleistä lintulajia.

On jo harvinaista, jos näkee nykyisissä yhden puulajin ”metsissä” enää hömötiaista taikka töyhtötiaista. Saati ennen yleisintä pöllöä, helmipöllöä, joka tarvitsee kattavia vanhoja metsiä talvisin saalistusmatkoilleen. Laji ei voi saalistaa aukoilla lumen alta, vaan metsissä lumen ollessa vähempää hangen päältä. Myös mainittujen tiaisten elinehto on oikeat monipuulajiset sekametsät koivupökkelöineen.

Haukkalajit häviävät, koska aukkohakkuissa saa edelleenkin tuhota pesäpuut ja koko reviirit.

Metsäluontomme on katoamassa puupeltoviljelyllä ja aukkohakkuilla. Puuta myytiin ennenkin aina isommat tukkipuut sahoille, ja metsät vaan kasvoivat uutta tilalle. Niin sanotussa jatkuvan kasvatuksen menetelmässä, jota muun muassa emeritusprofessori, metsänhoitaja Erkki Lähde on jo vuosia tuonut esille järkevänä metsänhoitona, risu­koiden raivuut jäävät historiaan ja raivaussahaa ei juurikaan tarvita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.