Aukkohakkuut tulisi kieltää

Seppo Kotilainen väittää, ettei Suomessa aukkohakkuiden kieltäminen pelasta maailmaa (SS 2.11.). No ei pelasta, mutta pelastaisi nyt jo hyvin monta ennen yleistä lintulajia.

On jo harvinaista, jos näkee nykyisissä yhden puulajin ”metsissä” enää hömötiaista taikka töyhtötiaista. Saati ennen yleisintä pöllöä, helmipöllöä, joka tarvitsee kattavia vanhoja metsiä talvisin saalistusmatkoilleen. Laji ei voi saalistaa aukoilla lumen alta, vaan metsissä lumen ollessa vähempää hangen päältä. Myös mainittujen tiaisten elinehto on oikeat monipuulajiset sekametsät koivupökkelöineen.

Haukkalajit häviävät, koska aukkohakkuissa saa edelleenkin tuhota pesäpuut ja koko reviirit.

Metsäluontomme on katoamassa puupeltoviljelyllä ja aukkohakkuilla. Puuta myytiin ennenkin aina isommat tukkipuut sahoille, ja metsät vaan kasvoivat uutta tilalle. Niin sanotussa jatkuvan kasvatuksen menetelmässä, jota muun muassa emeritusprofessori, metsänhoitaja Erkki Lähde on jo vuosia tuonut esille järkevänä metsänhoitona, risu­koiden raivuut jäävät historiaan ja raivaussahaa ei juurikaan tarvita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.