Bioenergiajätti syntymässä

Näin otsikoi Savon Sanomat 16.4. Mikkelissä ja sen ympäristössä suunniteltua energialaitosten yhdistymistä. Tässä hankkeessa olisi tarkoitus perustaa kolmen yhtiön toimesta uusi toimija Mikkeliin seutukunnalle.

Yhtiön osakkaiksi olisi tulossa Suur-Savon Sähkö Oy, Etelä-Savon Energia Oy ja saksalainen E.ON. Suur-Savon Sähkö vastaa Kuopion ympäristössä toimivaa Savon Voimaa ja Etelä-Savon Energia Kuopion Energiaa. Tämä tiedoksi Kuopion seudun lukijoille.

E.ON on puolestaan maailman suurin yksityisomisteinen energiayhtiö. Savon Voiman ostaja meni onneksi konkurssiin.

Pohjois-Savossa on kokemusta siitä, mitä seuraa, kun joku yksityinen ja kansainvälinen omistaja "hyvää hyvyyttään" tulee ja sijoittaa energialaitokseen. Kymmenkunta vuotta sitten tällainen pelastava enkeli ilmaantui tänne Kuopion ympäristöön.

En tiedä, mitä tämä yhtiö kunnille lupasi, mutta kyllä he hyvän siivun Savon Voimaa saivat ostettua. Ei mennyt kuitenkaan kovin kauan, kun tämä yhtiö, vaikka vähemmistössä olikin, alkoi koko ajan vaatia enemmän ja enemmän rahaa Savon Voiman kassasta.

Savonvoimalaiset onnistuivat kuitenkin torjumaan yhtiön putsaamisen ja kävi niin hyvä tuuri, että tämä amerikkalainen osakas meni kohta nurin ja kunnat saivat ostaa osakkeensa takaisin.

Tällaista tuuria ei voi Suomessa, eikä varsinkaan Savossa sattua kahta kertaa sadassa vuodessa. Näin ollen Mikkelissäkin kannattaa varmaan selvittää tarkasti, mikä ulkopuolisen kumppanin motiivi on.

Luulisi, että mikään ulkomainen, olipa yksityinen tai valtiollinen yritys, ei noin vain auttamismielessä pistä rahojaan kiinni Savon sydämeen.

Sähkönkäyttäjä ei voi saada sähköään mitään muuta kautta kuin niitä johtoja pitkin, joista sähkö nytkin tulee. Näin sähköyhtiöt itse asiassa ovat monopoliyhtiöitä.

Kaukolämmössä tilanne on vielä vaarallisempi. Jos sähkön ja lämmön jakelu luovutetaan edes osittain yksityiselle yritykselle, tilanne on sama, kuin verotusoikeus annettaisiin pois kunnilta.

Ulkomaisten yritysten kanssa pitää olla vielä tarkempi kuin suomalaisten. Ja eihän tuo valtiokaan näytä edes Fortumille mitään taitavan.

Usein kumppanin mukaantuloa perustellaan sillä, että se tuo mukanaan osaamista. Käsittääkseni kuitenkin niin Suur-Savon Sähkö kuin Etelä-Savon Energiakin ovat hoitaneet hommansa ihan mallikelpoisesti.

Bioenergiahankkeissa taitavat olla aivan maailman kärkeä.

En itse asiassa tiedä Suomessa yhtään energiayhtiötä tai laitosta, jotka kärsisivät osaamisen puutteesta.

Hinnoista päätellen suurimmissa vaikeuksissa näyttävät olevan juuri nämä, jotka innokkaimmin ovat ostattelemassa kuntien omistamia laitoksia pois.

Tämä kirjoitukseni ei kohdistu vain Mikkeliin. Kyllä ne suuryhtiöiden tuntosarvet tähyävät koko ajan Kuopioonkin. Niin Savon Voimaan kuin Kuopion Energiaankin.

Meidän on huolehdittava siitä, etteivät mitkään "siirtomaaisännät" ala määrätä meitä niinkin elintärkeässä asiassa, kuin energia on. Kyllä ne vievät vaikka viimeisenkin risun, männynkävyn ja pelletin Suomesta ilmastonsuojelun nimissä.

Myös ydinjäte olisi kätevää jättää tänne ja siirtää puhdasta sähköä.

Vaikka Suomenkin energiapolitiikka joskus tuntuu hieman lyhytnäköiseltä, emme kuitenkaan ole sortuneet samaan hölmöilyyn kuin Saksa ja Ruotsi. Emme ole esimerkiksi päättäneet sulkea ydinvoimaloitamme.

Kun meillä nyt näyttää olevan realistinen ympäristöministerikin, toivoa meillä vielä on. Täytyy vain toivoa, ettei EU innostuisi pelastamaan koko maailmaa.

Kymmenen prosentin päästöosuudellaan kun se ei siihen pysty.

Veijo Martikainen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.