Caruna kakkosia

Valtio on julkisoikeudellinen instituutio, joka ylläpitää alueellaan pysyvyyttä ja turvallisuutta. Yhtiö on yksityisoikeudellinen toimija, jolla on rajattu toimiala. Sen toiminta perustuu käytettävissä olevaan varallisuuteen. Kun varallisuus loppuu, niin yhtiön toiminta loppuu. Esimerkiksi Talvivaaran konkurssi. Yhtiö toimii liiketaloudellisin perustein. Se voidaan lopettaa tai myydä, valtiota ei.

Yhtiöittämishuumassa ei ole tuotu esille julkis- ja yksityisoikeudellisen toiminnan eroa. Se ei liene sattumaa, vaan tarkoin harkittu teko. Kun vastuuta ei voida kantaa, se pitää kiertää. Tämä on hyvin naamioitu yritystoiminnan tehokkuuden kaapuun.

Hyvänä esimerkkinä on sähkönsiirtoyhtiö Caruna. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuutti, ettei tehdyllä omaisuuden siirrolla ole kustannusvaikutuksia, mutta tulos on nyt tosiasia. Oliko Katainen likinäköinen vai hyväuskoinen? Ei kumpaakaan. Totuuden tuo esille globaali markkinaliberalismi. Siinä Suomi on ollut ja on edelleen mallioppilas.

Jos jollakin julkisen sektorin osa-alueella on talousvaikeuksia, siihen tarjotaan yritysideaa. Se tuntuu oudolta, mutta on täysin yhteensopiva maailmanlaajuisen markkinaliberalistisen päämäärän kanssa: tehdä julkishallinnosta kumileimasin, jota käyttämällä markkinavoimat laillistavat toimintansa. Tästä esimerkkinä ovat julki tulleet Panaman paperit.

Erkki Kärnä

Iisalmi

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.