Caruna kakkosia

Valtio on julkisoikeudellinen instituutio, joka ylläpitää alueellaan pysyvyyttä ja turvallisuutta. Yhtiö on yksityisoikeudellinen toimija, jolla on rajattu toimiala. Sen toiminta perustuu käytettävissä olevaan varallisuuteen. Kun varallisuus loppuu, niin yhtiön toiminta loppuu. Esimerkiksi Talvivaaran konkurssi. Yhtiö toimii liiketaloudellisin perustein. Se voidaan lopettaa tai myydä, valtiota ei.

Yhtiöittämishuumassa ei ole tuotu esille julkis- ja yksityisoikeudellisen toiminnan eroa. Se ei liene sattumaa, vaan tarkoin harkittu teko. Kun vastuuta ei voida kantaa, se pitää kiertää. Tämä on hyvin naamioitu yritystoiminnan tehokkuuden kaapuun.

Hyvänä esimerkkinä on sähkönsiirtoyhtiö Caruna. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuutti, ettei tehdyllä omaisuuden siirrolla ole kustannusvaikutuksia, mutta tulos on nyt tosiasia. Oliko Katainen likinäköinen vai hyväuskoinen? Ei kumpaakaan. Totuuden tuo esille globaali markkinaliberalismi. Siinä Suomi on ollut ja on edelleen mallioppilas.

Jos jollakin julkisen sektorin osa-alueella on talousvaikeuksia, siihen tarjotaan yritysideaa. Se tuntuu oudolta, mutta on täysin yhteensopiva maailmanlaajuisen markkinaliberalistisen päämäärän kanssa: tehdä julkishallinnosta kumileimasin, jota käyttämällä markkinavoimat laillistavat toimintansa. Tästä esimerkkinä ovat julki tulleet Panaman paperit.

Erkki Kärnä

Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.