Demokratia kulissina

Pentti Tuovinen kirjoitti niin sanotuista islamilaisista terroriteoista syntyneestä mediakohusta (SS 14.1.).

Varsinkin lause ”On turha luulla, että kristinusko, niin kutsuttu länsimainen sivistys ja demokratia olisivat parantaneet ihmisluonnon ylivertaiseen jumalkuntoon”, osuu aivan asian ytimeen.

Kauniina sanoina länsimainen sivistys, demokratia ja ihmisoikeudet valinnan- ja sananvapauksineen ovat kautta historian näihin päiviin asti verhonneet länsimaiden kristittyjen politiikan oikeutuksen sortaa ja sotia muita uskonkulttuureita vastaan.

Muistamme muun muassa ristiretket Lähi-itään ja miekoilla levitetyn roomalaiskatolisen uskon Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan. Läntinen suurvalta USA uskoo vieläkin, että heille on langennut kutsumuskohtalo puuttua muiden valtioiden kulttuureihin ja poliittisiin järjestelmiin.

Nykyisin tätä länsimaiden arvoyhteisöksi ja fundamentalistiseksi kapitalismiksikin kutsuttua mallia on yritetty viedä väkisin muun muassa öljyrikkaaseen Lähi-itään, jossa se on joutunut törmäyskurssille vuosituhantiseen islamilaiseen kulttuuriin.

On pyritty järjestelmällisesti luomaan tilanne, jossa heimo- ja luokkaristiriidat ja poliittinen kamppailu kanavoituvat uskonnollisten liikkeiden kautta. Seurauksena on ollut perinteisten yhteiskuntamallien romahtaminen suurine ihmis- ja materiaaliuhreineen. Voimme vain arvailla seurauksia. Onneksemme Suomella ei ole kolonialismin perintöä vaalittavana.

Suomikin liittyi tämän arvoyhteisön jäseneksi, kun presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti julkilausuman muiden Pohjoismaiden päämiesten ja USA:n kanssa presidentti Barack Obaman vieraillessa 4.9.2013 Tukholmassa.

Selittääkö tämä sen, että suomalaisia sotilaita halutaan pitää yhä Afganistanissa ja ollaan taas lähettämässä joukkoja Irakiin?

Onneksi vielä Suomen kansan enemmistö haluaa olla liittoutumattomuuden puolustajia, vaikka rummutus Nato-jäsenyyden puolesta on melkein päivittäistä varsinkin Kokoomuksen ja RKP:n taholta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Uusia ongelmia syntyisi opetukseen

Vihreää sähköä hinnalla millä hyvänsä?

Suomi tarvitsee kansallisen, monen toimijan työllisyysviikon

Kalojen lopettamisesta on ohjeistusta

Kansalaisopisto tekee parhaansa

Puheista tekoihin

Tehokkaita lataus-pisteitä tarvitaan

Intohimojen maaseutu

Luonnonsuojelu ei ole metsätuhojen syy

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.