Demokratiavaje ja vaaliähky

Suomessa demokratian sanotaan toimivan oikein (SS 10.7. Antti Kivimäki). Onko todella näin?

Ensi vuonna on tulossa oikea vaalisuma. Puolueet ovat jo täyttä päätä rekrytoimassa ehdokkaitaan. Toteutuuko tosiaan demokratia, kun jokaisella ehdokkaalla on mahdollisuus osallistua ja tulla valituksi jopa eduskuntavaaleissa, EU-, kunta- ja mahdollisissa maakuntavaaleissa?

Jo nykyään edustajina toimivat henkilöt ovat päätöksiä tekemässä kunnissa, maakuntavaltuustoissa, sairaanhoitopiireissä ja monissa muissa ihmisten elämään ja hyvinvointiin vaikuttavissa elimissä. Valta on keskittynyt vaaleista toisiin valituille ikuisuusedustajille.

Se on omiaan johtamaan hyväveli-verkostoihin ja piilokorruptioon aivan erityisesti, kun nyt ovat tulossa kenties maakuntien hallinnot toimielimineen ja päätöksentekovastuineen. Onko tämä demokratiaa vai harvainvaltaa? Tässä tilanteessa on sekä vakava demokratiavaje että demokratiaähky. Vallan määrä on Suomessakin vakio: jos jollain on paljon valtaa, sitä on toisella vähemmän. Kansalaisella on vain yksi valta, äänestysvalta.

Marja Sellman

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.