Demokratiavaje ja vaaliähky

Suomessa demokratian sanotaan toimivan oikein (SS 10.7. Antti Kivimäki). Onko todella näin?

Ensi vuonna on tulossa oikea vaalisuma. Puolueet ovat jo täyttä päätä rekrytoimassa ehdokkaitaan. Toteutuuko tosiaan demokratia, kun jokaisella ehdokkaalla on mahdollisuus osallistua ja tulla valituksi jopa eduskuntavaaleissa, EU-, kunta- ja mahdollisissa maakuntavaaleissa?

Jo nykyään edustajina toimivat henkilöt ovat päätöksiä tekemässä kunnissa, maakuntavaltuustoissa, sairaanhoitopiireissä ja monissa muissa ihmisten elämään ja hyvinvointiin vaikuttavissa elimissä. Valta on keskittynyt vaaleista toisiin valituille ikuisuusedustajille.

Se on omiaan johtamaan hyväveli-verkostoihin ja piilokorruptioon aivan erityisesti, kun nyt ovat tulossa kenties maakuntien hallinnot toimielimineen ja päätöksentekovastuineen. Onko tämä demokratiaa vai harvainvaltaa? Tässä tilanteessa on sekä vakava demokratiavaje että demokratiaähky. Vallan määrä on Suomessakin vakio: jos jollain on paljon valtaa, sitä on toisella vähemmän. Kansalaisella on vain yksi valta, äänestysvalta.

Marja Sellman

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Villiä luontoa kaupungissakin

Kokoomus ei vastusta koulujen rakentamista Kuopioon

Nopeusrajoitusten jähmeys

Nuoret tarvitsevat laadukasta tukea valinnoissaan

Yhteinen arvopohja?

Suuruuden ekonomiaa vai turvallista oppimisympäristöä?

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.