EU-tukipotti vielä auki

Euroopan unionin vuonna 2014 alkavan ohjelmakauden aluepoliittisten tukien näkymistä Pohjois-Savolle ja koko Itä-Suomelle on tarpeellista käydä kansalaiskeskustelua. Suuri osa seuraavaa kautta koskevista kysymyksistä on vielä auki.

Itä- ja Pohjois-Suomi muodostavat yhteisen suuralueen. On kuitenkin vielä epäselvää, lasketaanko meidät seuraavan kauden rahanjakokriteerien osalta yhteen vai erikseen.

Aluetuet perustuvat vahvistettuihin bruttokansantuotteen (BKT) lukuihin. Komissiolla käytössä olevat BKT-luvut ovat vuosilta, jolloin Itä- ja Pohjois-Suomi olivat tuensaajina omina alueinaan.

Komissio ei ole kuitenkaan vielä vahvistanut, minkä vuosien mukaan aluejako määräytyy. Olemmeko samaa suuraluetta Pohjois-Suomen kanssa, ei siis vielä ole selvää.

Yhtä lailla hämärän peitossa ovat lopulliset tukimäärät.

Alueluokitus ei siis suoraan määrää lopullista tukitasoamme eikä varsinkaan niin, että kehittyneiden alueiden luokassa saantomme olisi automaattisesti pienempi kuin välialuekategoriassa. Alueluokilla on toisistaan poikkeavat kriteerit, joiden mukaan kullekin luokalle osoitettu budjettiosuus jaetaan alueille.

Mahdollisuudet saada lähes nykyisen tasoinen rahoitus myös ensi kaudella saattavat olla suuremmat kehittyneillä alueilla, sillä niillä yhtenä jakoperusteena on väestötiheys. Mitä matalampi väestöntiheys, sitä suurempi on alueen EU-potti.

Väestötiheysperustetta ei taas ole välialuekategoriassa, mikä pudottaa Itä-Suomen peruspottia siinä. Itä-Suomen tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä ilmeisesti millään muulla alueella tilanne ei ole se, että kehittyneiden alueiden luokassa sen aluetuet kasvaisivat.

Siksi on mahdollista, että vaikka Itä-Suomi katsottaisiin omaksi alueekseen ja se kuuluisi välialuekategoriaan, komissio kehittäisi mekanismin, jolla tukiosuutemme olisi oikeudenmukainen.

Myöskään aluetukien kokonaistaso ei ole vielä tiedossa. EU ei ole esittämässä rahoituskehyskauden budjetin pienentämistä, mutta Suomen hallitus on tätä esittänyt.

Mikäli pääministerin ja valtiovarainministerin 10 prosentin leikkaustavoite menee läpi, se nipistetään aivan varmasti alue- ja maataloustuista. Mikäli Pohjois-Savo saa aluekehitykseensä vähemmän tukea vuodesta 2014 alkaen, syyttävää sormea ei siis tarvitse ulottaa Brysseliin asti.

Politiikka sanelee aluetukien ohjautumista muutenkin. Vuonna 2014 alkavalla kaudella hallitus haluaa ohjata nykyistä suuremman osuuden valtakunnallisiin hankkeisiin. Eli Itä- ja Pohjois-Suomen olosuhteilla kartutettu potti käytetään muiden alueiden kehitykseen.

Tämä ei ole perusteltua, koska tiedämme hyvin, että kansalliset aluekehitystä tukevat varat ohjautuvat muutenkin ennen muuta Länsi- ja Etelä-Suomeen. Myös EU:n periaate aluekehityksen rahoituksesta lähtee siitä, että varat jaetaan niille alueille, jotka kriteereiden mukaan ne saavat.

Itä- ja Pohjois-Suomen asia ei valitettavasti liikuta kokoomuksen ja SDP:n johtamaa hallitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.