Ei ajeta maataloutta alas Suomesta

Suomalaisia maanviljelijöitä on vuosikymmenien aikana syyllistetty milloin milläkin asialla. Viljelijöitä on haukuttu muun muassa tukiaisilla eläjiksi.

Meidän on sanottu kohtelevan tuotantoeläimiämme huonosti ihan valtakunnan ylimmiltä tahoilta asti. Ymmärrän hyvin Hannakaisa Heikkisen (kesk.) protestin Itsenäisyyspäiväjuhlan väliin jättämisestä. Viimeisimpänä meidän on sanottu pilaavan maapallon ilmaston.

Monet ihmiset, jotka eivät ymmärrä maataloudesta höykösen pöläystä, ovat sanoneet, että kun Suomen viljelyolosuhteet ovat huonommat kuin esimerkiksi Euroopassa ja muualla maailmassa, olisi edullisempaa tuoda ruoka sieltä. Se on totta, että eteläisimmissä maissa ruokaa tuotetaan halvemmalla kuin Suomessa, kun olosuhteet ovat paremmat.

Myöskään ilman lihantuotantoa emme pärjää. Jos meillä ei ole maidon ja lihan tuotantoa, pinta-alamme eivät riitä siihen, että riittävä määrä elintarvikkeita voitaisiin saavuttaa pelkällä kasviperäisellä tuotannolla, jos kaikki siirtyisimme kasvissyöjiksi.

Me viljelijät, joksi itsenikin vielä luen vaikka eläkkeellä olenkin, olemme olleet asiasta eri mieltä.

Kaikkea ei voida laskea rahassa. Olemme sitä mieltä, että jokaisen maan on pystyttävä ruokkimaan omat kansalaisensa. Huoltovarmuuden täytyy toimia.

Moni on varmaan ajatellut rajojen sulkemisesta, että ainoa syy rajojen kiinni menoon olisi sotatilanne, joka kuitenkin tuntuu aika kaukaiselta ajatukselta. Mutta kuinkas sitten kävikään? Pieni silmille näkymätön virus, korona, pisti koko maapallon polvilleen idästä länteen, etelästä pohjoiseen.

Suomenkin hallitus joutui ottamaan pakkotoimet ja valmius­tilalain käyttöön alta aikayksikön. Tällä hetkellä rahtiliikenne vielä toimii ja appelsiinit ja muut etelän hedelmät matkaavat Suomeen, kuten muutkin elintarvikkeet. Mutta miten kauan? Voimmeko olla varmoja siitä, että rajat pysyvät auki edes rahtiliikenteelle?

En myöskään usko, että korona on ainoa ja viimeinen virus, joka maapallolla kuljeksii ja sekoittaa pakkaa.

Vanhemmat suomalaiset vielä muistavat sotien jälkeiset elintarvikekortit, joilla rajoitettiin elintarvikkeiden ostoa. Toivottavasti siihen ei ole tarvetta mennä, vaikka jotkin tuotteet ovatkin väliaikaisesti kaupan hyllyiltä ja apteekeista loppuneet.

Ulkomailta tuotavia elintarvikkeita voidaan kyllä korvata kotimaisilla tuotteilla, joten nälkää emme vielä tarvitse kokea. Suomen omavaraisuusaste on vielä tällä hetkellä 80 prosenttia, mutta Ruotsissa vain 50 prosenttia. Jotkut päättäjät Suomessakin ovat olleet sitä mieltä, että se olisi riittävä meilläkin.

”Hömppäheinän” viljelijöitä on parjattu vuosikaudet. Välillä on tuntunut siltä, että parempi olisi vajota maanrakoon, mutta sanonpa vaan, että onneksi heitä vielä on. Huom: vielä. Ja ne pellot voidaan tarvittaessa ottaa tehokkaampaan tuotantoon.

Jos maatalous ajetaan alas, sen uudelleen ylös nostaminen ei ole vuoden eikä kahden asia. Maan viljeleminen vaatii osaavaa ja ammattitaitoista väkeä. Työhön kyllä oppii, mutta viljelijällä pitää olla varmuus huomisesta, että nuoret uskaltavat astua viljelijän saappaisiin.

Täyteen omavaraisuuteen emme varmaan enää koskaan pääse, mutta pitäkäämme kiinni siitä mitä meillä vielä on olemassa. Yhtään ei enää ole varaa mennä alaspäin.

Toivottavasti tämä pieni koronavirus antaa opetuksen siitä, että Suomen pitää olla ruuan tuotannossa omavarainen. Kaikella on hintansa, mutta suomalainen ruoka ei ole kallista niin kauan kuin sitä on saatavana. Ruoka on kallista vasta sitten, kun se loppuu. Mikään maa ei toimita meille ruokaa pelkkää hyväntekeväisyyttään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

1990-luvun ei tarvitse toistua

Uskonnonopetusta kaikille

Kenelle kelpaisi biovoimala?

Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Kustannustalkoita ja kauppa-autoja avuksi koronaan

Itsenäisyysajan kuudes pandemia meneillään Suomessa

Mökkiläiset ovat maaseudun mahdollisuus

Sosiaali- ja terveyspalvelut turvattava poikkeusoloissakin

Rakentamisen merkitys Suomelle on suuri

Tasapuolisuutta yrittäjien tukemiseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.