Ei enää paluuta

Puijon Pesis (PuPe) putosi Superpesiksestä ja todennäköisesti koko kartalta lopullisesti. Pesäpallon tuominen Kuopioon Siilinjärveltä oli jo ennalta tuomittu epäonnistumaan.

Kuopion Eräveikkojen, Keltamustien ja Kuopion Koppareitten perintö on vuosikymmenten mukana ehditty jo hukata, eikä jalkapallo ole lopultakaan antanut hiukkaakaan periksi harrastajamääriltään, jos kohta menestys ei olekaan ollut kehuttavaa pitkään aikaan.

Urbaani jääkiekko on täälläkin vallannut oman tilansa, joka on jopa katsomoiltaan itseään suurempikin.

Aika on jättänyt täällä pesäpallon huipputasolla, eikä se enää palaa. Hutunkeittäjille ei kerta kaikkiaan ole enää tilaa missään isossa kaupungissamme, eikä poikkeuksena roikkuva Oulu mitenkään kumoa tätä tosiasiaa.

Olisi vaikea kuvitella Helsinkiä, Turkua, Tamperetta tai Lahtea superin pesäpallojoukkueen kasvualustana. Jyväskylä on jo vaihtanut pesiksen futikseen, Kuopio palaa nyt juurilleen ja sama trendi on kaikissa muissakin kaupunkipaikoissa. Ja pesäpallostadion joutaa Rock-kukolle.

Pesäpalloa pelattiin tällä kaudella liigatasolla 11 paikkakunnalla. Isoja kaupunkeja niistä oli vain kaksi eli Oulu ja Kuopio, joka nyt putosi liigasta. Oulukin elää vain maaseudulta tulleitten opiskelijapelaajien voimin.

Muut superin seurat ovat syvältä maaseudulta, Kiteeltä, Koskenkorvalta, Pattijoelta (Raahe), Nurmosta, Vimpelistä, Hyvinkäältä ja, no jaa Kouvolasta ja Joensuusta.

Ykköspesiksen seurat ovat yhä vahvasti juurtuneet sydänmaille, Alajärvelle, Haapajärvelle, Kankaanpäähän, Köyliöön, Jokioisiin, Kempeleeseen, Ulvilaan Ylistaroon ja Ylivieskaan.

Ouluun ja Jyväskylään riittää maalta tulleita, enimmäkseen opiskelijoita vielä ykkösen seuraksi asti. Siis yhteenvetona voidaan kertoa kylmä tosiasia, Superpesiksen ja Ykköspesiksen kaikkiaan 23 seurasta vain viisi pelasi tämän kauden oikeassa kaupunkipaikassa, niistäkin vain kaksi isoissa kaupungeissa (Oulu ja Kuopio).

Huolimatta siitä, että Tahko Pihkala sai tämän käsikranaatin heittämiseen harjaannuttavan baseballin sovelluksen iskostettua suojeluskuntien urheiluohjelmaan, koululaitokseen, seminaarien ja yliopiston voimistelulaitoksen opinto-ohjelmiin, niin sen kutsumisella "kansallispeliksi" ei ole enää minkäänlaista katetta.

Pihkala teki samalla karhunpalveluksen jalkapalloharrastukselle. Tämä näkyy vertailussa muihin naapurimaihimme. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat puhtaita pesäpalloharrastuksesta, ja menestys futiksessa on eri luokkaa kuin meillä.

Muistan kouluajoilta, kuinka voimisteluopettajilla oli jakaa räpylöitä ja mailoja, mutta jalkapalloa pidettiin lukon takana, kenties vain kerran lukukaudessa sillä sai pelata.

Pesäpallolla on ollut ja on edelleenkin hyvät lobbaajat. Urheilutoimitukset halki maan kylälehdistä television urbaanisimpiin kanaviin asti jumaloivat pesäpalloa kansallispelinä. Käsittämätöntä, kun maalaisuutta ja maaseutua niin yleisesti valtamediassa muuten pilkataan ja halveksitaan.

Kiva pelihän se on pelata, mutta ei se enää mikään kansallispeli ole.

Pentti Tuovinen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.