Ei leikata lähiopetuksesta

Lehtori Pirkko Tuovinen kommentoi leikkauksia ammatillisissa oppilaitoksissa (SS 3.1.) huolestuneena opetuksen laadusta. Mielestäni opetuksen laatu ja määrä ovat eri käsitteitä. Opetuksen laatuun voi opettaja vaikuttaa. Opetussuunnitelmat on todella rakennettu siten, että opintoviikon pituus on 40 tuntia.

Kuntayhtymillä on viime vuosikymmeninä ollut taipumus lisätä päällikkötasoista henkilöstöä eri tarkoituksia varten. Rahat näihin henkilöstölisäyksiin on otettu esimerkiksi vähentämällä jatkuvasti oppilaiden viikoittaisia lähiopetustunteja ja vastaavasti lisätty oppilaiden itseopiskelua siten, että opetussuunnitelman 40 tunnin viikkotuntimäärä tulee täyteen.

Opiskelijat eivät ole olleet vastustamassa näitä päätöksiä, koska ovat saaneet tietää niistä jälkikäteen. Tuovinen totesi aivan oikein, että moni valtuutettukaan ei ehkä ole tiennyt sitä, mihin lähiopetuksen supistaminen johtaa.

Lähiopetusta annettiin vielä 1980-luvun alkupuolella useimmissa ammattioppilaitoksessa 35 tuntia viikossa, eikä enää 38 tuntia, kuten Tuovinen muistelee. Itseopiskelua ei siihen aikaan vielä yritetty toteuttaa nuorisoasteella. Kotitehtäviä annettiin ja useimmiten ne tarkistettiinkin.

Ammattiopiston opiskelijat ovat nuorisoasteella yleensä 15–19-vuotiaita. He eivät ole vielä kypsiä itsenäiseen opiskeluun, varsinkaan jos tehtäviin ei anneta ohjausta eikä niitä kukaan tarkista.

Työnopetusta on tosin parannettu työssäoppimisjaksoilla, jotka ovat yhteensä kuusi kuukautta kolmessa vuodessa.

Ammatin osaamiseen kuuluu myös ammattikasvatus ja hyvä käyttäytyminen. Niitäkin asioita on opiskeltava jo ammatin opiskelun yhteydessä päivittäin.

Tuovinen kiinnittää opettajana huomiota siihen, että ammattihenkilöstä tulee kasvattaa yhteiskuntakelpoinen henkilö. Asia on tärkeä.

Lähiopetusta ei saa enää vähentää, vaan on keksittävä muita keinoja säästöihin.

Miten olisi esimerkiksi se, että opiskelijat ostaisivat itse työvaatteensa ja huoltaisivat ne? Voitaisiinko lopettaa sellaisten ammattien koulutus, joita työttömyyskortistoissa on erittäin paljon? Vapautuvat tilat voitaisiin käyttää erilaisiin uusiutuviin tarpeisiin.

Pekka Dementjeff

Entinen ammattioppilaitoksen opettaja

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.