Ei nimi politiikkaa pahenna

Tulevaisuusprofessori Markku Wilenius esitteli maaseutunäkemyksiään Savon Sanomissa (2.1.). Hänen mukaansa koko Suomi haja-asutusalueineen on pidettävä elinvoimaisena, koska Suomen nousu lähtee luonnonvaroista ja niiden hyödyntäminen vaatii lähellä asuvaa työvoimaa. Professorin ajatukset vastaavat omiani.

Aluepolitiikka saa sanana monen poliitikon ja asiantuntijan karvat pystyyn. On muistettava, että termien takana on valittuja suuntaviivoja ja tekoja.

Sisältö ratkaisee kutsumanimen sijaan. Jos nimenmuutos saa poliittiset voimat jylläämään muissakin puolueissa kuin keskustassa, olen valmis puhumaan uudesta teollisuuspolitiikasta. Sisältö on helppo allekirjoittaa.

Koko Suomen elinvoimaisuus tarkoittaa, että työllistämiselle ja työn tekemiselle on oltava edellytykset kaikkialla. Koulutusta pitää järjestää joka puolella ja lähipalvelujen on oltava kaikkien saatavilla.

Liikenneväylät on pidettävä kunnossa myös vähäväkisemmillä seuduilla ja tietoliikenneyhteyksien on toimittava. Elinvoimainen Suomi tarkoittaa myös, että päätöksenteon vastuuta siirretään paikalliselle ja alueelliselle tasolle.

Suomessa on tehty viime vuodet alueellista eriarvoistumista kiihdyttävää politiikkaa. Suunnanmuutos vaatii aikaa ja rahaa, mutta työ kannattaa. Luonnonvaroista nouseva talous synnyttää pysyviä työpaikkoja kaikkialle Suomeen.

Savon Sanomien uutisessa aluesuunnittelun professori Sami Moisio ennusti aluepolitiikan virittyvän tulevaisuudessa kaupunkipolitiikaksi ja kasvukeskusten sisäisten ongelmien ratkaisemiseen. Keskusta on puhunut jo kauan tuosta ajatuksesta. Hillitsemätön muuttoliike on kasannut sosiaaliset ongelmat kaupunkeihin. Siksi myös kaupungit tarvitsevat aluepolitiikkaa.

Ohjaamalla yhteiskuntakehitystä tasapainoiseen suuntaan vältetään sekä ruuhkautuvien että tyhjenevien alueiden ongelmista leijonanosa. Ihmisillä on edelleen unelma rauhallisesta elämästä ja asumisesta lähellä luontoa. Olkoon politiikan alku teollisuus- tai alue-, ihmisten tarpeisiin sen pitää vastata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Tehtiinkö kyseenalainen sopimus?

Joka päivä on hyvä päivä liikkua

Kaupunkiympäristöämme uudistetaan hankalammaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.