Ei vain rangaistuksia

Seppo Rönkkö kirjoittaa, että kun kokoomus nousee seuraavan kerran hallitukseen, oikeusministerin salkkua Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lopputaipaleella onnistuneesti hoitaneen Antti Häkkäsen (kok.) asema puolueessa on mitä ilmeisimmin nykyistä vahvempi (SS 8.6.).

Häkkäsen aseman vahvistumisesta puolueessaan olen yhtä mieltä, mutta oikeusministerin salkun onnistuneesta hoitamisesta voidaan olla monta mieltä.

Häkkäsen johdolla päätettiin huhtikuussa 2018 kiristää järjestelmää niin, että vankilaan voi joutua maksamattomista sakoista aiempaa herkemmin (HS 8.6.).

Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Kimmo Nuotio kirjoittaa Häkkäsen perustelleen ankarampia rangaistuksia omilla arvoillaan ja sillä, mitä kansa haluaa. Nuotio pitää erikoisena, että ministeri ”juhlii sitä, että muutama alkoholisoitunut näpistelijä saadaan sakonmuunnon kovennuksella vankilaan”. Nuotion mielestä Häkkäsen mentaliteetti on kuin ”seriffillä, joka haluaa näyttää, että nyt on kova jätkä asialla” (HS 18.4.).

Vielä 1960-luvulla häiriötä ja pahennusta aiheuttanut juopumus yleisellä paikalla oli rikos, josta poliisi vei putkaan ja kirjoitti sakkolapun. Samat alkoholisoituneet ja syrjäytyneet henkilöt hoipertelivat humalassa kaduilla ja toreilla päivästä toiseen. Kun heillä ei ollut varoja sakonmaksuun, oikeus muunsi ne vankeudeksi, ja edessä oli vankilareissu. Vankila ei parantanut, vaan useimman kohdalla sama kierre jatkui hamaan kuolemaan.

Liki neljän vuosikymmenen poliisikokemuksella ja oikeustieteellisen loppututkinnon näkemyksellä olen sitä mieltä, etteivät muuntorangaistuksen oikeutus, peloteteoria ja terapeuttinen teoria, toteudu sillä, että syrjäytyneiden ja alkoholisoituneiden näpistelijöiden sakot muunnetaan vankeudeksi.

Kriminaalipolitiikka on muutakin kuin rikoksesta seuraava rangaistus. Onnistunut kriminaalipolitiikka tarkoittaa kaikkia toimia, joilla voidaan vaikuttaa rikollisuuteen. Rikosoikeuden lisäksi siihen vaikuttavat sosiaali-, koulutus- ja päihdepolitiikka sekä terveydenhuolto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.