Eivätkö kaikki tarvitse ravintoa ja päiväaikaista suojaa?

Kuopion kaupungilla on parhaillaan käynnissä kilpailutus asunnottomien asumispäivystyksestä. Palvelukuvauksessa määritellään, että asiakkaita voi asumispäivystykseen vastaanottaa kello 20 alkaen, talvikuukausina kello 18 alkaen, ja sen tulee olla auki kello 8:aan saakka.

Asiakkaan perustarpeiksi mainitaan lepo, lämpö ja puhtaus. Tarjouspyyntöä päivitettiin kesken hakuajan ja siitä poistettiin muun muassa vaatimus päiväaikaiseen kello 8 – 12 toteutettavaan päivätoimintaan.

10 – 12 tuntia on todella pitkä aika viettää asunnottomana ja usein myös rahattomana katuja kierrellen. Kuopiossa ei ole päivätoimintakeskusta, jonne voisi matalalla kynnyksellä hakeutua huolehtimaan perustarpeistaan sekä hoitamaan asioitaan tietokoneella ja puhelimella. Olisikin ollut erittäin luontevaa, että asumispäivystykseen olisi kuulunut mahdollisuus näihin. Yöaikana asioiden hoitaminen on mahdotonta oman väsymyksen mutta tietysti myös virka-ajan ulkopuolella olemisen vuoksi.

Asunnottomana ollessa omasta ravitsemuksesta huolehtiminen on myös erittäin haastavaa. Mahdollisuutta lämpimään ateriaan ei useinkaan ole. Hyvä ravitsemus on edellytys pärjäämiselle varsinkin silloin, kun energiankulutus on suurta valtavan stressin ja suuren kävelymäärän vuoksi. Tämän vuoksi asumispäivystyksessä tulisi olla tarjolla lämmin ateria.

Suomen perustuslain 19 §:n mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.

Palvelukuvauksen mukaisella asumispäivystyksellä ei voida riittävällä tasolla turvata tätä huolenpitoa, eikä pelkällä yöaikaisella toiminnalla voida myöskään toteuttaa palveluohjausta ja neuvontaa asunnon saamisen edesauttamiseksi.

Kilpailutus on tämän muotoisena keskeytettävä ja perustuslain tarkoittaman välttämättömän huolenpidon toteutuminen varmistettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vahvemman oikeudella rymistellään yleisesti

Perussuomalaisten linja saa kannatusta myös hallituspuolueilta

Kuntalaisten haluamaa palveluako?

Koululeikkausten häviäjiä ovat lapset

Optimistista kaaosta

VR:lle terveisiä poekkimatkaelijalta

Lapsilisiä voitaisiin korottaa syntyvyyden laskiessa

Ympäristöhuolen ei pitäisi estää hankkimasta lapsia

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.