Elämänmakuista arkea myös hoivakotien asukkaille

Hallitusohjelma linjaa, että henkilöstömitoitusta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä nostetaan (sitova vähimmäismitoitus 0,7). Ohjelmassa puhutaan lähinnä hoivasta, mikä tarkoittaa huolenpitoa, hoitoa, suojaa ja turvaa. Saadaanko näin turvattua riittävä sisältö elämään?

Hoivakodeissa suurin haaste on mielekkään sisällön vähäisyys asukkaan arkipäivässä. Viriketoiminnan sijaan tulisi puhua päivien sisällöstä, elämänmakuisesta elämästä. Iäkkään tulisi voida kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi. Virikkeet mielletään pieneksi puuhasteluksi, joka siirretään syrjään muiden tehtävien tieltä.

Vanhuspalvelulaki ohjaa toteuttamaan palveluja niin, että ne tukevat iäkkään hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta. Asukkaiden tunteminen luo tähän hyvän lähtökohdan: Mitä he ovat harrastaneet ja mikä heitä kiinnostaa?

Iäkkään tullessa hoivakotiin hänelle tehdään nykyisin kaikkialla hoito- ja palvelusuunnitelma. Sen yhteydessä keskustelu elämänhistoriasta ja kiinnostuksen kohteista jää valitettavan usein pintapuoliseksi.

Samoissa paikoissa on asukkaita erilaisista sosiaalisista taustoista ja siten se, mikä on merkityksellistä ja hyvinvointia tukevaa yhdelle, ei välttämättä ole sitä toiselle.

Yksilöllisin suunnitelmin voidaan pohtia, miten juuri tämän ihmisen elämä jatkuisi merkityksellisenä ja arvokkaana, ja kuinka hänen toimintakykyään ja terveyttään voitaisiin tukea. Kulttuuri ja taide luovat mahdollisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Monella asukkaalla on harrastustaustaa; he ovat laulaneet ja soittaneet, tehneet käsitöitä, metsästäneet, runoilleet. Kiinnostuksen kohteita on hoitajillakin. Voisivatko nämä taidot kohdata uudella tavalla hoivakotiympäristössä ja siten luoda osallisuuden tuntua?

Kulttuuritoimintalaki korostaa kaikkien väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua ja ohjaa tavoittelemaan hyvinvoinnin ja terveyden sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamista kulttuurin ja taiteen keinoin. Oikeus harrastamiseen on kaikilla, myös hoivakodeissa.

Sen toteutumiseen tarvitaan luovuuden lisäksi ymmärrystä näiden asioiden tärkeydestä. Onneksi on jo hoivakoteja, joissa sisältörikas elämä toteutuu.

Ratkaisut ovat usein pieniä; järjestetään konserteista nauttivalle etäyhteys konserttiin tai sokeutuneelle äänikirjojen kuuntelua. Verkostoitumalla mahdollistetaan monipuolisuus. Yksilöjen voimavarat muuttuvat yhteisiksi yhdessä näkemällä, kokemalla ja tekemällä.

Tarvitaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtämistä ja koulutuksen uudistamista niin, että se korostaa hoivan rinnalla myös luovaa arjen rakentamista.

Parasta Pohjois-Savoon! -hankkeessa koulutetaan muun muassa hoivakotien henkilöstöä ja opiskelijoita kulttuuri- ja taidelähtöisten menetelmien käytöstä ja hyödyistä.

Koulutukselle on tarvetta, sillä toimintakyvyn heikennyttyäkin iäkkäillä on oikeus mielekkääseen ja kiinnostavaan arkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Puolue menestyy joukkueena

Harkintaa aseiden hankintaan

Urheiluseuratkin olisi huomioitava

Peltosellun tutkimustarve kasvaa

Uusiutuva diesel on hyvä, mutta sähkö vielä parempi

Korona ei yksin tuhonnut musiikkialaa!

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.