Elettiinkö ennen EU:ta?

Kun lukee ja kuuntelee kirjoituksia ja kommentteja Britannian EU-eroäänestyksestä, niin saa vaikutelman, että ei ole elämää ilman EU-jäsenyyttä. Heti alettiinkin etsiä kuumeisesti porsaanreikiä, joiden avulla eroäänestyksen tulos saataisiin mitätöityä. Vaihtoehtoisesti toivottiin uutta äänestystä, jossa britit tällä kertaa äänestäisivät ”oikein”.

Suomessakin ynnäillään brittien EU-eron vaikutuksia. Maamme puolustus kuulemma heikkenisi. On realismia, että parhaat turvatakuut saamme Venäjältä, jos onnistumme pitämään yllä normaalit naapurusten väliset ystävyyssuhteet heidän kanssaan ja vakuuttamaan, ettei ”Suomi-neitoa” käytetä hyväksi esimerkiksi Nato-joukkojen toimesta.

Nato-joukoille olisi oikeitakin töitä esimerkiksi ihmissalakuljettamisen lopettamiseksi Välimerellä sen sijaan, että polttavat lentokerosiinia Itämeren taivaalla.

Suomen viennin arvoksi Britanniaan on laskettu muutama miljardi, sen menetystä pelätään.

Ei kai kaupankäynnin tarvitse loppua EU-jäsenyyden päättymiseen? Tosin se muuttuisi epäedullisemmaksi, kunnes saataisiin neuvoteltua paremmat sopimukset. Tietysti EU-byrokratia vaikeuttaisi näitä neuvotteluja. Kahdenväliset neuvottelut ovat joustavampia ja nopeampia. EU-byrokraatit ovat hanakoita puuttumaan esimerkiksi eläinten korvamerkkeihin, rekisteröintiin, ojan pientareisiin eli suojakaistoihin, mansikan väriin, tervan käyttöön ja tuorekurkun muotoon. Samalla suuret ongelmat, kuten hallitsematon maahanmuutto ja Kreikan velkaongelmat, odottavat ratkaisua.

Väitetään, että EU:n määräykset vaikuttavat Suomenkin lainsäädäntöön 70-prosenttisesti. Se siitä itsenäisyydestä. Brexitin jälkeen näyttää siltä, että EU on kuin kengänpohjaan tarttunut koiranjätös. En sano tätä halventavassa mielessä vaan vertauskuvana, kuinka vaikeaa EU:sta on päästä eroon.

Kaarlo Humaloja

Kiuruvesi

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Islannin ihme Suomeenkin - ruvetaan olemaan läsnä lapsille

Laajennukselle ei tilausta

Miksi Juankosken koulut tarvitaan?

Rohkeasti rahaa brändien rakentamiseen

Herätys Kauppakadulle

Unohdetut kipupisteet

Ympäristöntuhontaa verovaroin

Hyssyttelyn aika on ohi Siilinjärvellä

Älä anna tulorekisterin yllättää

Jatkuva turvallisuusongelma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.