Emme usko diktaattoreihin

Kunnallisvaalit lähestyvät. On aika pohtia, miten eri puolueiden ehdokkaat suhtautuvat suurten yhtiöiden verojen maksun välttelyyn ja yhtiöittensä tietoiseen velkaannuttamiseen.

Ehdokkaiden on myös hyvä selkeästi ilmaista, missä määrin he aikovat jatkaa, lisätä tai rajoittaa kunnallisten palvelujen siirtämistä kansainvälisille konserneille.

Tavallisena kotitienoilla hääräävänä asukkaana minulle on täyttä utopiaa, miten suurten yhtiöiden luomat yhtiöryppäät on rakennettu, jotta veronkierto onnistuu. Onneksi on jokunen tutkiva toimittaja, joka yrittää selittää asiaa, muun muassa Terveystalon juuria.

Toinen esimerkki on hyväntekeväisyyden nimissä mikrolainoja myöntävä Grameen-pankki Bangladeshissa. Sen perusti Nobelin rauhanpalkinnon saanut Muhammad Yunus 1970-luvulla.

Pankki on saanut miljoonia dollareita lahjoituksina eri maista, kuten Norjan valtiolta. Kun Grameen-pankin yhteyteen perustettiin Grameen-säätiö, lahjoitusmiljoonat siirrettiin säätiön omaisuudeksi ja palautettiin Grameen-pankkiin velkana, josta oli maksettava velanhoitokuluja säätiölle.

Tässä on vain pari esimerkkiä todennäköisesti tuhansien samanlaisten joukosta.

Kunnallisvaaleilla etsitään ja valitaan ne henkilöt, jotka tulevat päättämään, miten yhteiskunnallisia rakenteita ja järjestystä aiotaan pitää voimassa tulevina vuosina. On hyvä, ettemme enää usko diktaattoreihin, yhden ihmisen kykyyn hallita, vaan kokoam-me erilaisissa elämäntilanteissa olevia asukkaitamme vaaleilla miettimään ja päättämään yhdessä kaikkia meitä koskettavista asioista.

Yhteiskunnalliset rakenteet ja järjestys pysyvät toimintakykyisinä, jos me teemme tasa-arvoisina ja toinen toistamme kunnioittaen yhdessä sopimuksia, joita myös aiomme noudattaa. Rahoitusjärjestelyt veroparatiiseihin osoittavat, että monet jättävät osuutensa maksamatta yhteiskunnan toiminnan pyörittämiseen tarvittavaan kassaan.

Kaikesta on kuluja, niin myös yhteiskunnan toimivuuden ylläpidosta.

Leena Niskanen

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.